;arima Ekroos har gjort kok- och fotoboken SIlmänruokaa. Alla rätter har ätits upp efter fotograferingen så att ingen mat gått till spillo. Foto: Marina Ekroos.

Att fotografera är att tänka

Utställningen Summer School samlar femtiofem fotografistuderandes verk och är en intressant helhet just på grund av att den inte är någon helhet. Fotoboken A book of lies kompletterar paletten med verk av ytterligare drygt femtio blivande fotografer.

Det är föreningen för fotografistuderande i Finland (Valokuvauksen opiskelijat ry, Vory) som sitt 40-årsjubileum till ära tog sig an det ambitiösa projektet att visa vad landets fotostuderande gör just nu.

Föreningen finns till för dem som studerar foto vid någon av de sex medlemsinstitutionerna: Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, Bildkonst­akademin, Lahtis design- och konsthögskola, Åbo konstakademi, Tammerfors universitets institution för informationsvetenskap och yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Skolornas alla fotostuderande hade möjlighet att skicka in bilder för fotoboken A book of lies samt till samlingsutställningen Summer School, som pågår i Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken till den 28 juli.

Vad innebär det att vara fotograf i en tid då alla är fotografer? Det var frågan som ställdes inför projektet. Svaret kan man finna i de totalt över trehundratjugo bilderna i boken och utställningen.

– Tanken var att samla massor av bilder och skapa en riktig fotobibel som visar på bredden av allt som görs i Finland i dag, berättar Aapo Huhta, vice ordförande i Vory.

– Eftersom vi ville vara inkluderande och inte utestänga någon valdes minst en bild av alla som skickade in material, säger Huhta som var med i redaktionen för boken och i gruppen som valde ut bilderna.

Huhta har tagit examen vid Lahtis designinstitut och ska i höst inleda magisterstudier i foto vid Aalto-universitetet. Sin första egna utställning hade han i november och han fick första pris i klassen årets bildessä i tävlingen Årets pressfoto 2012.

– Jag är intresserad av längre projekt med dokumentär bas, men ändå inte typiskt dokumentärfoto. Relationen mellan verkligt och konstruerat är spännande, säger Huhta som helst fotograferar i storformat på film.

Marina Ekroos representerade Tammerfors studerande i urvalsjuryn. Hon är bekant för Hbl:s läsare som en av konstnärerna som skapade "designparadsidor" för Hufvudstadsbladet i fjol. Hennes första sida bestod av mat, och i boken och utställningen presenteras också en del av hennes matserie.

– Bildkokboken var mitt första egna projekt. Jag är mest intresserad av studiofoto, säger Ekroos som jobbar som fotoassistent och skriver pro-gradu för tillfället.

Att bli fotograf

Fotoutbildningarna är många och Huhta och Ekroos menar att det kanske inte finns plats för alla utexaminerade.

Samtidigt är en utbildning ingen garanti för att lyckas.

– Det är en illusion att tro att okej, nu kom jag in på en fotoutbildning, nu blir jag fotograf, säger Huhta.

– Utbildningen är bara en del. Man måste kunna specialisera sig men ändå ha en bredd och inte snöa in sig på bara en sak. Hur man lyckas handlar om hur mycket man älskar det man gör, säger Huhta.

Varken Ekroos eller Huhta medger att de skulle tänka i banor om hur de "brändar" sig själva, alltså skapar ett varumärke av sig. Det poängteras inte heller under utbildningarna, tycker de, utan i första hand kommer intresset för att behandla ett visst ämne, i andra hand tänker man på hur det ska föras fram för publiken.

Kontaktnät

Bland det viktigaste man får på en utbildning är kontakter.

– Det är klart att man kan vara självlärd, men då kan man missa det som händer inom branschen. Tiden i Lahtis var som att sitta i en tankesmedja i fyra år, idéerna och man själv utvecklades, säger Huhta.

För den som vill ha en överblick över fotokonstens möjligheter och trender år 2013 är Summer School-utställningen givande. För den som föredrar enhetlighet kan den vara mer stressande än inspirerande, eftersom den spretar och stretar åt alla tänkbara håll.

– Syftet är inte att presentera "de fem hetaste namnen" utan hela skalan, konstaterar Huhta.

– Visst vore det hemskt om alla skulle göra likadana bilder, tillägger Ekroos.

Vilken plats fyller fotografer i en tid som översvämmas av bilder?

– Nätet är fullt av snabba ögonblicksbilder, foton på olika situationer och händelser. Det behövs fotografer som gör ett långsiktigt, långsammare jobb. Att vara fotokonstnär går till största delen ut på tankearbete, inte på att ta en bild, säger Huhta.