Orienterare kan hjälpa mordutredning

Polisen i Sverige söker spår efter styckmordet på en 20-årig kvinna i Boden. Då kan orienterarna som deltar i tävlingen O-ringen bli ofrivilliga hjälpredor.

Omkring 10 000 orienterare, barn och vuxna, samlas på söndag i Boden för att delta i O-ringen.

Polisen hoppas bland annat att den mördade kvinnans händer, som ännu inte påträffats, kan hittas i terrängen där tävlingen hålls.

– Vi gör våra eftersök med vår egen personal och med hjälp från militären. Självklart lägger vi inte något ansvar på deltagarna i O-ringen, de är här för att tävla och inget annat, säger Lars Öberg, spaningsledare vid polisen i Norrbotten, enligt ett pressmeddelande.

Öberg utesluter dock inte att orienterarna kan vara till hjälp.

– Det kommer vara ett ovanligt stort antal människor som befinner sig ute i skogarna, så vi kan ju inte utesluta att fynd görs. Men jag ser absolut ingen anledning till oro för deltagarna.

– Vi har inte fått någon officiell förfrågan från polismyndigheten. De bedriver en kriminalteknisk undersökning, som vi inte på något sätt kan bidra med. Och de bedriver den på helt andra områden än var vi befinner oss, säger O-Ringenchefen Mark Baljeu till TT.