Jan D. Oker-Blom. Foto: Richard Nordgren

"Donner borde aldrig ha nominerats"

Jan D. Oker-Blom (SFP) tycker Jörn Donners inträde i riksdagen avspeglar en destruktiv verksamhetskultur inom svenska folkpartiet. Partikamraterna ger inte mycket gehör för kritiken.

Jan D. Oker-Blom, viceordförande för SFP mellan 2002 och 2007 samt suppleant för partiet i Helsingfors stadsfullmäktige, ondgör sig på Facebook över Jörn Donners inträde i riksdagen. Oker-Blom hade hellre velat se Marcus Rantala, statssekreterare vid försvarsministeriet, i riksdagen. Donner kom i riksdagsvalet 2011 på andra plats på SFP:s lista i Helsingfors valkrets med 4854 röster, medan Rantala kom på tredje plats med 2381 röster.

Inom svenska riksdagsgruppen väcker Oker-Bloms resonemang ingen genklang.

– Det finns ingen möjlighet för SFP eller svenska riksdagsgruppen att avgöra vem som träder in i stället för Astrid Thors. Det är helt i Jörn Donners händer, säger Ulla-Maj Wideroos, första vice ordförande för svenska riksdagsgruppen.

Också Marcus Rantala själv verkar besvärad av Oker-Bloms resonemang.

– Det är alldeles självklart att Donner kommer in eftersom han är första suppleant. Väljarna avgör i val, det finns inga gräddfiler att komma in i riksdagen.

Hur skulle man ha gått till väga för att få in Rantala i stället för Donner, Jan D. Oker-Blom?

– Vad jag talar om är kandidatnomineringen. Det var ett misstag att ta med Donner på listan, utan honom hade vi haft en SFP-lista där Marcus Rantala, jag eller någon annan hade blivit tvåa. Då kunde vi i den här situationen lyfta upp någon ny kraft, svarar Oker-Blom.

Rantala ger inte mycket för Oker-Bloms tankegång.

– Med facit på hand är det alltid lätt att dra slutsatser. För att knipa ett andra mandat i Helsingfors måste vi samla alla goda krafter. Fram till år 2003 hade vi ju två i stället för ett. Ingen försöker lägga krokben för några kandidater, snarare försöker man maximera antalet röster.

Oker-Blom tycker att försöken att få ett andra mandat för SFP i Helsingfors är orealistiska och destruktiva.

– Det viktiga här är att vi har goda riksdagsledamöter. Donner är inte så lätt ur partiets synpunkt. Han symboliserar det som partiet sysslat med ganska mycket, att man nominerar obundna personer från andra håll i jakten på röster. Samtidigt ser man skilt på framgången i val och framgången i politiskt arbete, säger Oker-Blom.

Ulla-Maj Wideroos delar inte Oker-Bloms syn på Donner.

– Jörn Donner har kritiserat regeringen frispråkigt, men kritik skall alltid tålas. Donner är en skicklig politiker och han vet mycket väl att det är ett lagarbete, det är en annan sak när man sitter utanför. Den här regeringen har inte haft det lätt och Donner är inte den enda som tycker att det ser jobbigt ut.