Närmare 4 miljoner syrier har drivits på flykt. LEHTIKUVA/AFP/MAMOUD ZAAYAT

Syrien överträffar Game of Thrones

Den senaste tiden har rapporteringen avstannat från Syrien, världens intresse har flyttat annanstans.

Jag hörde nyligen en fotografkollega säga att det inte är någon "action" längre då konflikten allt mer tagit formen av ett skyttegravskrig.

Själv tycker jag inbördeskriget börjar likna tv-serien Game of Thrones. Jag säger det utan att förminska all den terror och död som det syriska folket utsätts för dagligen. Men precis som i den populära fantasyserien är intrigerna många i den syriska sagan. De personer man hejar på kan plötsligt svika en moraliskt och skurkarna kan visa sig ha goda sidor. Nya personer blandar sig i och andra faller bort.

I helgen rapporterades det att den gamla borgen Krak des Chevaliers utanför Homs skadades av granateld. Vad som var militär sanning för korsfararriddarna under medeltiden gäller fortfarande i dag. Dominerar du höglandsområdet runt Homs har du full kontroll över vägen ner mot havet och gränsen mot Libanon, och kan skära av underhållslinjerna mellan Damaskus och Aleppo.

Den som har besökt världsarvslistade Krak des Chevaliers vet att Game of Thrones kan slänga sig i väggen – det här är ett av historiens vackraste militärkomplex.

Min jämförelse kan tyckas långsökt men följer man kriget via de obekräftade klippen på Youtube överträffar verkligheten fiktionen flera gånger om. Här finns barn som avrättar krigsfångar med svärd, kristna präster som halshuggs av al-Qaida-grupper, man kan följa krypskyttarnas offer genom kikarsiktet. Det finns till och med FSA-soldater som plågar en gnyende hundvalp. I det mest spridda klippet ses en rebell skära ut och äta en regeringssoldats hjärta. Ingen pr-byrå i världen kan släta över den förödande publiciteten för FSA och den syriska exilregeringen. Vilken amerikansk eller europeisk befolkning vill skicka vapen och luftvärnsmissiler till barbarer som äter sina fienders hjärtan?

Här ligger den syriska konfliktens dilemma – vem ska omvärlden stödja när rebellrörelsen nu verkar spricka upp i fraktioner delade efter etnicitet, religion och extremism? På mikronivå förs kriget mellan olika kvarter i städerna och på makronivå mellan sunni och shia. Ska man heja på dvärgen Tyrion Lannister eller hon blondinen med drakarna? Det har blivit lika overkligt som den syriska situationen med närmare 100 000 döda och 2,5 miljoner människor som hotas av svält.

Nu senast har talibanerna kastat sig in i kriget på islamisternas sida. Kriget går in i ännu en svårtydd fas. Talibanerna säger sig vilja återgälda den tjänst som deras "arabiska bröder" under mer än tre decennier gjort dem i Afghanistan. Men de flesta syrier inser att det är en björntjänst och ju större samröre som Fria syriska armén (FSA) har med al-Qaida-förknippade grupper, desto längre ifrån ett verkligt amerikanskt stöd.

Tidpunkten för intåget är knappast någon slump. Nyligen avrättades en officer i FSA av al-Qaida-grupper vid en vägpostering och i lördags hamnade FSA och milisen "Islamiska staten i Irak och Levanten" i regelrätta strider om en postering utanför Aleppo. En djup spricka inom motståndsrörelsen är på väg att bildas och det i värsta tänkbara stund under kriget. Senaste månaderna har regimen med hjälp av Iran och libanesiska Hizbollah lanserat en massiv offensiv för att återta förlorad kontroll.

Bashar al-Assad på sin "järntron" i Damaskus förstår detta, eller åtminstone hans ryska och iranska militärrådgivare, säkert har de alla redan sett tredje säsongen av Game of Thrones. Det har de tid med nu när rebellerna mest verkar upptagna av att döda varandra.