Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ekonomin oroar Donner

Jörn Donner gör come back i riksdagen. Han ser fram emot att jobba med kulturpolitik och att ha tillgång till ett varmt garage mitt i centrum.

När Astrid Thors lämnar Helsingfors för att bli OSSE:s minoritetsombudsman träder Jörn Donner in och övertar hennes riksdagsplats. Drygt hundra röster skilde Donner och Thors i valet 2011, men det är vatten under bron tycker Donner, eftersom det gav honom möjlighet att skriva boken Mammut.

– Astrid Thors är utomordentligt kompetent, till och med överkompetent, om en människa kan kallas överkompetent, säger Donner.

Samma höga betyg vill han däremot inte ge regeringen Katainen som han nu kommer att jobba under.

– Det är en ganska dålig regering, men det är jag inte ensam om att anse.

Han tycker att ekonomin är ett mörkt moln som bara hotar att bli sämre och sämre. Några lösningar vill han dock inte ge på "sittande mage".

– Vi har ett strukturellt underskott som beslutsfattarna inte gör ett skit åt, säger Donner och tillägger att regeringen borde vara mer öppen för att rådfråga ekonomer som Sixten Korkman om hur man ska komma till rätta med problemen.

Donner gick till val på att bekämpa Sannfinländarna, men han tycker två år senare att partiledaren Timo Soini har blivit mer moderat i sina uttalanden och att Sannfinländarna har mjuknat i sin inställning till Europa.

– Sannfinländarna och Centern företräder ett intressant politiskt alternativ till valet, men det ligger för långt fram för att sia något om.

– Först ska jag bli klar med romanen jag skriver på. Det är viktigast.

Sitt fortsatta skriftställande tänker Donner fortsätta med och det är inom kulturområdet som han har sin styrka och sitt engagemang.

– Det blir kulturpolitik punkt slut.

Riksdagsarbetet kommer inte att påverka hans rutiner eftersom han säger sig vara "mycket duktig på att organisera sig", och eftersom han inte kommer sitta med i olika utskott, som skulle innebära en massa arbete.

Nu gör du comeback inom politiken, vad har du för känslor inför ditt nya jobb?

– Känslor, det vet jag inte, men jag är glad över att jag kommer ha tillgång till ett varmgarage i city, som dessutom är gratis.