Foto: AFP / Lehtikuva

Norrman gripen för massakerplaner

En norsk högerextremist har gripits i Frankrike. Han misstänks ha planlagt en massaker.

Enligt franska medier greps mannen i Corrèze i mellersta Frankrike. Kristian "Varg" Vikernes greps i Corrèze i mellersta Frankrike. Han betecknas som nynazist och har tidigare avtjänat straff i Norge för ett knivmord.

Vikernes har bott en längre tid i Frankrike. Han är gift med en fransyska och har tre barn.

I april lade han ut en kommuniké på sin hemsida där han uppmanade fransmän att rösta på det främlingsfientliga partiet Front National. Han har betecknat Norge som "Europas sista sovjetstat". 

Den 40-årige Vikernes, som tidigare mest varit känd som bisarr satanist, dömdes 1994 till 21 års fängelse för knivmordet på en tidigare god vän samt för en rad kyrkobränder. Han rymde 2003 i samband med en permission men fängslades igen efter en dramatisk biljakt. Han släpptes 2009.

Enligt svenska medierapporter ska han tidigare ha varit en stor inspirationskälla även för svenska satanister.

Enligt mediebolaget RTL i Frankrike fattade polisen misstankar mot Vikernes sedan de upptäckt att hans hustru nyligen köpte fyra skjutvapen. Hustrun är medlem i en skytteklubb och skaffade vapnen helt lagligt.

På tisdagen pågick en omfattande husrannsakan på parets gård för att leta efter fler vapen och sprängämnen, uppgav franska medier.

Norsk säkerhetspolis vill inte uttala sig i ämnet eller uppge om norska myndigheter vidtagit några åtgärder med koppling till gripandet.