Foto: Lehtikuva/AFP/Yuri Cortez.

Knarkkung gripen i Mexiko

Mexikanska marinkårssoldater grep på måndagen Miguel Ángel Treviño, högste ledare för knarkkartellen Zetas.

Gripandet ses som den största framgången hittills för president Enrique Peña Nieto i hans kamp mot våldet.

Den 40-årige Treviño, känd som Z-40, greps enligt regeringen nära staden Nuevo Laredo vid gränsen mot USA. Vid tillslaget använde militärerna en helikopter som stoppade den pickup som knarkbossen färdades i tillsammans med två gängmedlemmar. Samtidigt togs två miljoner dollar i kontanter i beslag.

Treviño är bland annat anklagad för att ha tvättat miljontals dollar av knarkpengar genom att köpa, träna och tävla med hästar i USA. Hans organisation betraktas som den allra mäktigaste och är mest fruktad av kartellerna, som bland annat har utkämpat strider om marknadsandelar med andra grupper. Zetas är grundat av före detta elitsoldater och ökänt för sin brutalitet. Treviño saknar militär bakgrund men omges av rykten om extremt våldsbenägenhet.

Hans kartell har anklagats för många av de värsta övergreppen under de senaste åren, bland annat massakern på tiotals migranter i norra Mexiko 2010 och förra årets dumpning av kropparna efter 49 halshuggna personer i staden Monterrey.

Treviños företrädare, Heriberto Lazcano, dödades i en strid med soldater i oktober i fjol. Sedan 2007 har över 70 000 människoliv skördats i knarkrelaterat våld i Mexiko.