Foto: AFP / Lehtikuva

Hollande utlovar järnvägsunderhåll

"Mycket mer" måste göras för att underhålla järnvägsnätet i Frankrike, sade president François Hollande på söndagen — nationaldagen den 14 juli — när han kommenterade tågolyckan söder om Paris i fredags.

Investeringar i regionala linjer ska prioriteras, lovade Hollande.

Urspårningen i Brétigny i fredags, som krävde sex liv, inträffade på det regionala nätet där det också går pendeltåg. På senare år har Frankrike styrt resurserna främst till snabbtågen TGV.

Under nationaldagsintervjun passade han också på att ingjuta mod i sina landsmän efter en lång tid av dystra ekonomiska prognoser.

- Den ekonomiska återhämtningen är här, sade presidenten.

Den franska ekonomin backade något i början av året, men väntas återgå till svag tillväxt.

Arbetslösheten ligger på rekordnivåer. I intervjun lovade Hollande att vända utvecklingen till slutet av året. Han uteslöt inte skattehöjningar för att balansera statsbudgeten.

- Vi kommer att göra — vi har gjort — besparingar och jag kommer bara att höja skatten om det är absolut nödvändigt, i bästa fall så lite som möjligt, sade han.

Socialistledaren tillkännagav också att regeringen kommer att gå vidare med en kontroversiell pensionsreform, som har lett till planerade generalstrejker.