Tiggeriet tas i höst upp i riksdagen

I höst när riksdagen kommer tillbaka från sommaruppehållet blir det dags för en ny dust om tiggeriet. Riksdagsledamoten Arto Satonen (Saml) planerar en lagmotion som bygger på det norska exemplet.

I Norge föreslog den socialdemokratiska regeringen i våras en anmälningsplikt för tiggare. Arbeiderpartiets Osloavdelning ville till och med gå längre än så. Den föreslog ett förbud mot tiggeri i huvudstaden.

– Situationen i Norge påminner om den hos oss. Tiggarna har redan spridit sig från de stora städerna till mindre städer, säger Satonen.

Redan nu är en motion om förbud mot tiggeri under behandling i riksdagens förvaltningsutskott. Den gavs av sannfinländaren Tom Packalén redan för ett år sedan och är till innehållet likadan som den motion Juha Hakola (Saml) kom med under förra valperioden.

Satonen tror att den norska modellen har större chans att vinna understöd i riksdagen. Hakolas motion backades upp av några enstaka socialdemokrater, men Packaléns förslag har inte gått hem bland dem.

– Jag har på känn att det inom SDP inte finns något större intresse för ett totalförbud. Man medger att det här är ett problem men anser att en förbudslag inte är lösningen, säger Maarit Feldt-Ranta (SDP), vice ordförande för förvaltningsutskottet.