Nederländska familjen Bekkema är inte orolig för blågröna alger. FOTO: Benjamin Suomela.

Än så länge kan man bada utan oro

Nu börjar det finnas blågröna alger, cyanobakterier, vid Helsingfors badstränder. I sommar är risken för blomning i havsområden liten, men det lönar sig att vara alert: algerna kan dyka upp på bara några timmar.

I Helsingfors har man hittat blågröna alger redan i slutet av juni, men nu har de första större blomningarna hittats. Värst är det på Munksnäs badstrand, där enligt Helsingfors miljöcentrals mätningar i torsdags har observerats mycket blågröna alger.

När nederländska Marrit Bekkema hör att det kan finnas giftiga alger i vattnet tittar hon genast på sonen Thomas, som glatt plaskar i vattnet.

– Han brukar svälja mycket vatten, säger Bekkema bekymrat.

Försvunna alger

Familjen Bekkema behöver ändå inte oroa sig, på en dag har de blågröna algerna försvunnit från Munksnässtranden.

– I går fanns det jättemycket, men i dag finns det nästan inga, säger badvakten Lauri von Pfaler.

Nu i juli lönar det sig alltså att vara uppmärksam och kolla läget noga – algsituationen kan ändras på bara några timmar.

– Det lönar sig att lita på sina egna ögon och så kan man alltid fråga badvakterna. Särskilt med små barn lönar det sig att vara försiktig, säger hälsoinspektör Tiina Hakkarainen vid Helsingfors stads miljöcentral.

Eftersom stranden i Munksnäs är skyddad uppkommer algflottar ofta där. Enligt Hakkarainen finns ändå inga regelbundna mönster i var algblomningarna hittas eftersom de beror på så många omständigheter, främst vattenkvalitet, temperatur och vind, men också lokala förhållanden såsom läge.

I år hittade man de första blågrön­algblomningarna något tidigare än vanligt. Finlands miljöcentral förutspår ändå att algblomningen vid kusten kommer att vara obetydlig eller måttlig i sommar. Det beror delvis på att fosfathalterna i Finska viken och norra delen av Östersjön har varit lägre än i genomsnitt.

Koll på läget

Laura Savioja och sonen Touko gjorde ett spontanbesök till stranden i Munksnäs.

– Jag var lite orolig när jag såg att så få badade, men jag tänkte att det är ok så länge vi bara vadar, säger Savioja.

– Så länge som man duschar efteråt kan man lugnt gå i, säger badvakten Lauri von Pfaler.

Finlands miljöcentral publicerar en översikt av algsituationen i Östersjön och insjöar varje vecka från och med denna vecka till slutet av augusti. På stora stränder testar Helsingfors stads miljöcentral för blågröna alger sex gånger per sommar, på mindre fyra gånger.

Även om man i huvudsak kan lita på sina egna ögon finns det några andra knep för att veta om det finns blågröna alger i vattnet.

– Om man tar vatten i ett glas och det finns blågröna alger i det flyter de till ytan, berättar Hakkarainen.

Ett annat knep är att röra om i vattnet med en käpp – om det fastnar algtrådar i käppen är det inte fråga om blågröna alger.