LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PETER MUHLY

Försiktig reform av abortlagen kritiseras

Det tog 21 år för ett domstolsbeslut att bli lag. Trots att irländska kvinnors ställning förbättrats något i och med gårdagens reform, är abortlagstiftningen i landet fortfarande strikt.

Irlands parlament röstade i går morse ja till att tillåta abort i livshotande situationer, när kvinnans liv är i fara eller när det föreligger självmordsrisk. Förslaget bifölls med 127 röster för och 31 emot.

Den historiska omröstningen skedde efter långa diskussioner bland de folkvalda och frågan har under flera månader präglat samhällsdebatten i det strängt katolska landet, som har en av Europas striktaste abortlagstiftningar.

Flera medlemmar i premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael har protesterat mot regeringens planer att mjuka upp abortlagen. Europaministern, Lucinda Creighton, som tidigare ansetts som en möjlig kandidat till partiledarposten för Fine Gael, avgick på torsdagen sedan hon vägrat att rösta för en lagändring.

Våldtäktsoffer nekas rätt

Lagändringen innebär att kvinnor ska ha rätt till abort om graviditeten innebär reell fara för deras liv. En värdering av risken ska göras av läkare i varje enskilt fall.

Rätten till abort gäller också om det är fara för att kvinnan tar sitt eget liv. Det var i synnerhet det inslaget som provocerat abortmotståndarna.

Kvinnor som utsatts för våldtäkt eller incest har fortsatt inte rätt till abort.

– Lagändringen innebär ett fruktansvärt brott mot landets hjärta och själ, sade 56-åriga Rita Daly som stod med en bild på ett aborterat foster utanför parlamentet under natten till fredagen.

Många är dock nöjda med lagändringen:

– Rollen den katolska kyrkan haft har splittrat Irland och nu har den fått ett slut, sade 21-åriga Elanor White.

Redan 1992 slog Högsta domstolen fast att kvinnor har rätt till abort om deras liv hotas av graviditeten. Men först nu kommer lagändringen.