Sexuella trakasserier kan bli straffbara

Justitieministeriet föreslår att sexuella trakasserier blir straffbara. Böter skulle kunna ges för exempelvis beröring utan tillåtelse, om den ena parten tydligt anspelar på sex eller ställer ogrundade frågor om den andras sexliv.

De strängare bestämmelserna är till för att skydda människans sexuella självbestämmanderätt. Ifall beröring och anspelan på sex förekommer mellan personer i ett förhållande ses det inte som trakasseri. Dådet skulle endast vara straffbart ifall det utförts med flit.

Sexuella trakasserier som riktas mot en vuxen är enligt ministeriets planer det ända målsägandebrottet av alla sexualbrott. Dessutom kan åtal endast väckas ifall inget grövre brott har begåtts när dådet utförts.

Justitieministeriet föreslår också att straffen för de allvarligare sexualbrotten blir strängare. Exempelvis skulle alla typer av tvång till samlag ses som våldtäkt.

Gällande våldtäkter skulle det finnas en straffskala med tre nivåer. Indelningen skulle exempelvis påverkas av hur mycket våld som använts.
Lagförändringen är nu på remissbehandling. Det är meningen att propositionen kommer att behandlas av riksdagen i höst.