Unik undersökning. Tero Hokkanen från Aalto-universitetets samhälls- och miljöteknikavdelning, församlingens vaktmästare Johannes Porokara och gravkartläggare Saara Räntilä var med om den första avancerade kartläggningen av katakomber under ortodoxa begravningsplatsen i Helsingfors. Foto: Ortodoxa församlingen/Vlada Wahlsten

Tiotals katakomber i Helsingfors

Under den ortodoxa begravningsplatsen i Helsingfors gömmer sig ett ännu okänt antal katakomber. En första genomgång tyder på att det finns tiotals avancerade gravkamrar under jord, de äldsta från 1800-talet.

Inom den ortodoxa församlingen har sägnen länge berättat om att begravningsplatsens markyta döljer gravkamrar av olika storlek. Hur många och var de finns har däremot varit oklart och därför är man inom församlingen nu ivriga över att katakomberna denna vecka delvis kartlagts med hjälp av avancerad jordradarteknik.

Under en dag hann man gå igenom fyra kvarter av gravplatsen. Sammanlagt märkte undersökningsgruppen ut 20–30 katakomber, varav en del säkra och andra oklara. En del av katakombernas tak syntes bara 30 centimeter under markytan, andra låg en halv meter eller längre ner. De egentliga kamrarna ligger ändå två meter eller djupare ner under marken. Den största kammaren hade en vägg som mätte fem meter.

– De kartläggs eftersom de måste beaktas när gravgården planeras. Man kan inte gräva nya gravar på dem och de utgör en risk när man exempelvis kör med traktor eftersom de kan rasa. Men det är väldigt spännande att få klarhet i var de finns och hur många de är, säger informatör Vlada Wahlsten från den ortodoxa församlingen.

Ännu är det mesta mer spekulationer än fakta när det handlar om vem som ligger begravda i katakomberna och när de begravts där. Informationen ska förmodligen börja sökas fram ur arkiven så fort man får säker klarhet i antal, storlek och position på samtliga gravar. Gissningen är ändå att de äldsta härstammar från tiderna innan den ortodoxa församlingen etablerade sig på området invid Sandudds begravningsplats i Helsingfors, vilket betyder att de grävts där i början av 1800-talet. Gissningen är också att det åtminstone i några fall är ryska handelsmän, kanske med familj, som begravts i de underjordiska gravrummen.

I Helsingfors har vaktmästare Johannes Porokara anlagt en katakomb så sent som 2002. Då handlade det om en stor gravkammare med hyllförsedda väggar där kistan placerades. I många fall kan katakomberna bestå av flera rum där hela familjer begravts, i andra fall handlar det om enstaka personer som begravts.

Numera anläggs katakomber inte längre av säkerhetsskäl.

Planen nu är att den ortodoxa församlingen fortsätter utredningarna då det finns möjlighet. Veckans arbete gjordes i samarbete med Aalto-universitet som hade tillgång till avancerad jordradarteknik som bland annat använts vid sökningen av massgravar i Karelen.