Foto: Lehtikuva-AFP / Georges Gobet. Lettlands finansminister Vilks är nöjd med euro-tillträde.

Lettland på väg mot euron

I ett läge där eurozonen mest förknippas med kris, impopulära beslut och folkliga protester går Lettland i motsatt riktning.

– Vi litar på Europa och vi litar på euron, säger finansminister Andris Vilks efter klartecken om ett euro-inträde från årsskiftet.

– Det är en väldigt symbolisk dag. Och vädret är perfekt dessutom, sade Vilks när han anlände till det högsommarheta finansministermöte i Bryssel där det formella och högst väntade beslutet fattades på tisdagen.
Efter en djup kris för några år sedan är Lettland i dag ett av EU:s ekonomiskt mest framgångsrika länder. I år väntas en tillväxt på 3,8 procent.

– Vi ser många fördelar, på medellång och lång sikt, trots att dagens miljö i eurozonen kanske inte är så bra. Vi ligger långt fram. Vi tänker inte så mycket på åtstramningar längre. Vi växer. Vi expanderar. Vi kan bidra med våra erfarenheter till andra, sade Vilks.

Skepsis
I Anders Borgs frånvaro fick finansmarknadsminister Peter Norman vara svensk representant vid mötet.

Bakgrund
Valutor i EU
  • Lettland blir från årsskiftet 18:e land i eurozonen.
  • Övriga EU-länder som använder euro är Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.
  • Euro är även officiell valuta i Andorra, Kosovo, Monaco, Montenegro, San Marino och Vatikanstaten. 
  • I övriga EU-länder används följande valutor:
    Bulgarien: 1 lev = 100 stotinki
    Danmark: 1 krona = 100 øre
    Kroatien: 1 kuna = 100 lipa
    Litauen: 1 litas = 100 centu
    Polen: 1 zloty = 100 groszy
    Rumänien: 1 leu = 100 bani
    Storbritannien: 1 pund = 100 pence
    Sverige: 1 krona = 100 öre
    Tjeckien: 1 koruna = 100 haler
    Ungern: 1 forint = 100 filler

– Om Lettland vill ha euron och om man klarar av alla de villkor som ställs för att vara med i euron och dessutom får en växlingskurs som innebär att man inte får några konkurrensfördelar så tycker jag att det är alldeles utmärkt, sade Norman efteråt.

Bland invånarna i Lettland är dock skepsisen stor. En opinionsundersökning som presenterades på tisdagen visar att 53 procent av de tillfrågade är emot och bara 22 procent klart för. Arbetslösheten i landet är fortsatt hög efter krisåren, beräknad till 13,7 procent vid årsskiftet.