I hemvården går man hem till kunderna och sitter och pratar med dem, ibland känns det inte ens som ett jobb. Det är tråkigt att hemvården fått en så dålig stämpel, tycker Caroline Vikström. Foto: Benjamin Suomela.

"Det bästa jobbet jag har haft"

Jobbet i hemvården är fritt, man lär sig mycket och har ansvar. För en studerande är det ett arbete där man kan utvecklas och lära sig om olika sjukdomar.

Det tycker vårdstuderande Caroline Viktsröm, 23, som sommarjobbar som hälsovårdare vid den svenska hemvårdsenheten i Helsingfors. Det är samma enhet som i höst har 16 lediga jobba att erbjuda.

Caroline Vikström förstår inte varför hemvården har fått en så tråkig stämpel för det här är det bästa jobbet hon har haft.

– Det är fritt, jag har ansvar och lär mig om nya sjukdomar. Det är inte samma sak som att jobba på en avdelning. För en studerande är det mycket utvecklande.

Caroline Vikström jobbade också förra sommaren inom hemvården men då som närvårdare. När hon fick höra att hennes studiepoäng i sommar räckte till för jobbet som hälsovårdare i hemvården nappade hon. Som hälsovårdare konsulterar hon läkare per telefon, gör hembesök då någon kommit hem från sjukhus eller då det behövs ny medicinering. Samtidigt konfronteras hon med olika sjukdomar och lär sig om dem. Som hälsovårdare gör hon kanske två hembesök per dag. Som hemvårdare gjorde hon mellan fyra och sju hembesök per dag.

– Sjukvårdsstuderande känner inte till hur omväxlande hemvården är. Många tror kanske att det är samma som åldringsvården där de fick en chock på sin första praktik. I hemvården är kunderna i ganska bra skick eftersom de bor hemma. Många vet inte heller att man kan jobba som hälsovårdare i hemvården.

Bland dem som studerar är det få som säger att de vill arbeta i hemvården då de blir klara med studierna. En del vill utomlands och många väljer att arbeta på något ställe där de haft praktik som de tyckt om. För många spelar det inte heller så stor roll vilket språk de arbetar på.

– De som är svaga i finska vill kanske arbeta på svenska och visst är det roligt att kunna prata svenska hela tiden i jobbet.

Caroline Vikström har ännu ett år kvar av studierna och sedan vet hon inte vart hon tar vägen.

– Jag vill jobba med något där jag kan utvecklas. Möjligen arbetar jag inom hemvården.