Egyptisk rädsla för rasande valuta

Välkommen till Egypten; du har inte några dollar att sälja? Nu, när marken åter gungar under fötterna på egyptierna, är många på jakt efter utländsk valuta. Och svarta marknaden sätter priset.

Den egyptiska ekonomin har sedan upproret 2011 varit i djup kris. Som i kvicksand har landet sjunkit allt snabbare när oroligheter blossat upp på nytt. I ett försök att rädda det allt svagare egyptiska pundet har Egypten infört tuffa restriktioner på valutaväxling, vilket gett upphov till tårar och tandagnissel hos bland andra kostymklädda affärsmän.

Men även på gatorna märks effekterna. Hoppfulla taxichaufförer kring Kairos flygplats frågar om det inte går att få betalt i dollar, eller varför inte euro, och guldsmeder erbjuder — eller utlovar i alla fall — fördelaktiga priser för den som vill köpa för dollar.

Gammal kurs

På litet stycke av 26 juli-gatan trängs växelkontoren nästan vägg i vägg. I ett av de svala kontoren, där luftkonditioneringen surrar dovt i sin kamp för att hålla den svettiga värmen utanför stången, står tre män och småpratar.

- Jaha, du vill ha dollar? Det går bra, sju och ett halvt pund styck, säger en av männen, klädd i en ljusblå skjorta med vita ränder.

Bakom honom förkunnar en skylt: "Vi säljer dollar: 7,0589 pund".

Efter några sekunders tystnad vänder han sig om och tittar på skylten. Med en suck vänder han sig tillbaka.

- Titta inte på den där, den räknas inte, säger han och rycker på axlarna.

- Det är svarta marknaden som bestämmer nu.

Samma pris erbjuder de två grannkontoren, och i inget av dem hymlas det med att de officiella kursernas koppling till verkligheten är minst sagt svag.

Alla handlar

- Hej! Du, du råkar inte har några dollar med dig? frågar Muhammad, en äldre herre med vänligt leende som håller uppsyn över sin sons butik i stadsdelen Zamalek i centrala Kairo.

Färgglada mobiltelefonskal draperar väggarna och i bakgrunden visar tv-nyheter bilder från nattens oroligheter.

- Växlingskontoren säljer inga dollar, de köper bara. Vi får vända oss till svarta börsen, men priserna har stigit enormt.

Rädslan är tydlig för en inflation som urholkar värdet på de egyptiska pund folket på gatan ska betala för sitt uppehälle med. Svarta börsen växer och de inofficiella växlingskurserna skiljer sig markant från de officiella. Därmed har valutaväxlare också blivit en, i vissa fall kanske något oväntad, sidosyssla.

- Vill du köpa dollar går det också bra. Det är bara att säga till. Ha mig i åtanke om du vill växla! säger Muhammad och vinkar.