Foto: Julien Warnand

Reinfeldt sliter i motvind

Regeringspartiet Moderaterna har det motigt just nu, drygt ett år före riksdagsvalet i Sverige. I mätning efter mätning får det borgerliga blocket stryk av de rödgröna partierna.

"Oppositionen drar ifrån". "Majoritet tror på regeringsskifte". "Reinfeldts huvudvärk: M tappar igen".

Rubrikerna i svenska medier är ingen rolig läsning för statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna), drygt ett år före riksdagsvalet.

I snart sju år har hans Alliansregering nu suttit vid makten, men vore det val i dag är risken uppenbar att det skulle bli ett regimskifte. De svenska väljarna verkar vara trötta på sin regering, trots att Reinfeldt mitt i den djupaste eurokrisen har lyckats se till att Sverige åtminstone hittills klarat sig helskinnat.

I den stora halvårsmätning som Statistiska centralbyrån publicerade i början av juni backade Moderaterna till ett stöd på 27 procent samtidigt som värsta rivalen Socialdemokraterna ökade lite till 36. Och i en jämförelse mellan blocken leder de rödgröna partierna klart över den borgerliga Alliansen, visar flera mätningar den senaste tiden.

"Så brukar det se ut"

Men Reinfeldt medger ingen nervositet. Han påpekar att de flesta regeringar runtom i Europa tappar stöd och att det är så det brukar se ut när man bär regeringsmakten.

– Jag vet att 15 månader före valet så är opinionsmätningarna något annat än valresultat.

Vad som blir den stora valfrågan råder det ingen tvekan om. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har för länge slagit fast att kampen står kring vilket parti som kan ge svenskarna jobb.

Eller som Reinfeldt uttrycker det: I valet 2014 står Socialdemokraternas bidragslinje mot Moderaternas arbetslinje . Med arbetslinje avses åtgärder som ska sporra folk till att jobba i stället för att lyfta bidrag.

Socialdemokraterna har visserligen lovat att halvera arbetslösheten om de får makten, men det ger inte Reinfeldt mycket för.

– De svarar ju inte hur det ska gå till. Eftersom alla deras förslag går ut på att man ska bygga ut de svenska bidragssystemen, ta bort alla tidsgränser i sjukförsäkringen och därmed återkomma till att förtidspensionera en stor del av arbetskraften så bär det ju inte sannolikhetens prägel att man med en politik som leder till ökad arbetslöshet kan gå i motsatt riktning.

Och trots bakslagen i opinionsmätningarna räknar Reinfeldt med en vändning närmare valet.

– Jag tror att rätt många tycker att det ska bli roligt att när det väl kommer till valrörelsen att ta matchen kring vår arbetslinje och utmana den bidragslinje som våra motståndare står för.

Många unga utan jobb

Att just jobben blir valfrågan nummer ett är ingen slump. Arbetslösheten har bitit sig fast vid drygt 8 procent, vilket är högre än när regeringen tillträdde. Ungdomsarbetslösheten är 27 procent.

Därför var det ingen överraskning att Fredrik Reinfeldts tal vid politikerveckan i Almedalen, Visby, i går handlade om just jobben.

Bland annat gick han ut med ett löfte om att minska arbetsgivarnas kostnader med flera tusen kronor, från 21 000 (2 400 euro) till 9 000 kronor (strax över 1 000 euro) per månad, för den som anställer en ung person.

– Nu levererar vi det vi har sagt att vi ska leverera, säger Reinfeldt.

Svar på tal lär han få senast på söndag när det är Socialdemokraternas tur att föra fram sitt budskap på Almedalsveckans sista dag.