FOTO: Leif Weckström. Kökets ägare Arla Joensuu säger att hon har alla tillstånd som krävs.

Kafécontainer vid Salutorget saknar tillstånd

Ett muntligt tillstånd av biträdande stadsdirektör Pekka Sauri räckte för att Köket skulle få ställa sin container mitt i centrum av Helsingfors.

Containerkaféet Köket står på Blomstertorget, alldeles intill Havis Amanda. Där stod kaféet 2012, då det fick verksamhetstillstånd som en del av designhuvudstaden 2012. I dag står containern där igen.

– Kaféet förbjöds efter att verksamhetstillståndet gick ut. Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri sade muntligen att det är okej att kaféet står kvar, trots det. Vad jag vet har kaféet fortfarande inget tillstånd, säger Timo Taulavuori, som är vd för Partitorget.

Partitorget hyr ut platserna på Blomstertorget. Köket har deras tillstånd att hyra platsen, men saknar verksamhetstillstånd, som fås av Helsingfors stads byggnadstillsynsverk. Enligt byggnadstillsynsverket har ansökan lämnats in den 10 juni. Kaféet hade ett inofficiellt tillstånd i samband med att Helsingfors var designhuvudstad år 2012.

Pekka Sauri är på semester och säger att han inte kan utreda ärendet just nu.

– Inte kan jag ge några muntliga tillstånd. Det är tydligen frågan om ett missförstånd. Jag diskuterade med byggnadstillsynsverket på våren och vad jag förstod skulle de ge lov. De behandlar ärendet just nu, säger Sauri.

Enligt Timo Taulavuori är det Marjatta Uusitalo vid Helsingfors stads byggnadstillsynsverk som ansvarar för att ge ut verksamhetstillståndet.

– Det kan behövas flera olika tillstånd, beroende på verksamheten. Den som verkligen är ansvarig att se till att alla tillstånd finns är ansökanden själv, säger Uusitalo.

Enligt Kökets ägare Arla Joensuu har containerkaféet både tillstånd av Partitorget och byggnadstillsynsverket.

– I år då jag sökte tillstånd påstod de på byggnadstillsynsverket att jag på inga villkor får tillstånd. Jag var tvungen att vända mig till Sauri och Taulavuori som kunde lägga press på byggnadstillsynsverket. Jag anställer trots allt flera personer och vi donerar pengar till välgörenhet. Nu har jag ett muntligt tillstånd av Uusitalo. Min verksamhet saknar inte lov.

Joensuu sparar inte på krutet då hon berättar om ansökningsprocessen. Enligt Joensuu slarvade byggnadstillsynsverket bort hennes ansökan i flera månader förra året och påstod att den inte kommit fram.

– Jag frågar mig varför en så dåligt skött myndighet över huvud taget finns. Och de har helt otrolig makt. Själv har jag varit på torget i sju år och har fått slåss med staden från starten. Det har varit otroligt svårt att ens få audiens.

Joensuu säger att de krävde att samma papper, som de redan hade från förra året skulle lämnas in på nytt.

– En gång frågade jag vad som händer om jag ställer min kafécontainer på torget utan tillstånd. Vad blir följderna? Kör de bort mig? Får jag böter? Kastar de mig i fängelse? De hade ingen aning.

Rättelse: Tidigare påstods det att Marjatta Uusitalo jobbar vid byggnadskontoret då det egentligen var byggnadstillsynsverket.