Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PIERRE ANDRIEU

Le Pens immunitet hävd - åtalas för hets mot folkgrupp

EU-parlamentet hävde som väntat immuniteten för Le Pen vid lunchtid på tisdagen — något som Marine Le Pen själv inte säger sig ha något emot.

– Jag kommer nu att försvara mig i domstol och är absolut övertygad om att den kommer att döma till min fördel och försvara min rätt att berätta sanningen för fransmännen, sade hon i fransk tv efter tisdagens beslut i Strasbourg.

Le Pen riskerar åtal för att i valtal 2010 ha jämfört muslimska böner på franska gator med den nazityska ockupationen under andra världskriget. För att åtalas krävs emellertid att den åtalsimmunitet hon har som EU-parlamentariker först hävdes – vilket också gjordes med stor majoritet.

Partikamraten Bruno Gollnisch passade dock på att först jämföra processen med Sovjetunionen, till leenden och applåder från den intillsittande Marine och hennes pappa Jean-Marie.

Om det blir åtal riskerar Marine Le Pen ett års fängelse och upp till 45 000 euro i böter. En eventuell rättegång ger samtidigt god chans till ytterligare politisk uppmärksamhet för Nationella fronten.

Bakgrund
Marine Le Pen
  • Marine Le Pen (född 1968) leder franska Nationella fronten sedan 2011 då hon efterträdde fadern och partigrundaren Jean-Marie.
  • Hon sitter i EU-parlamentet sedan 2004, men har hittills aldrig lyckats ta plats i det franska parlamentet. I det franska presidentvalet i fjol kom hon på tredje plats i den första valomgången med 17,9 procent av rösterna.
  • I EU-parlamentet har hon sällskap av två partikamrater: fadern Jean-Marie (född 1928) och Bruno Gollnisch (född 1950).
  • I det franska parlamentet representeras partiet av Marines systerdotter Marion Maréchal-Le Pen (född 1989).

Opinionsmätningar inför nästa års EU-val har på sistone placerat partiet i jämnhöjd med såväl Socialistpartiet som konservativa UMP med omkring 20 procents stöd bland de tillfrågade.