Peter Al Fakir: Den laddade lilla hudbiten

Det är förmodligen det enda jag har gemensamt med Jesus, Freud och Jörn Donner – den lilla avsaknaden av förhud. Men vi är inte ensamma, drygt en tredjedel av världens manliga befolkning saknar skinnflärpen som täcker ollonet.

Omskärelseritualen ska vara över 7 000 år gammal och kan ses på egyptiska väggmålningar.

Av nämnda ovanstående tänkare är det kanske Jesus som fäster minst vikt vid förhuden. Kristendomen ville särskilja sig från judendomen och avskaffade omskärelsen som ett förbund med Abraham; ritualen skulle i stället ses symboliskt i tron och i form av dopet.

Det sagt så firas avlägsnandet av "Prepetium Domini", omskärelsen av Jesus förhud, fortfarande av ortodoxt kristna varje år. Katolska kyrkan förbjöd varje tal om den heliga förhuden år 1900 efter en autenticitetsdispyt mellan olika reliker. Närmare tjugo kyrkor i Europa har gjort anspråk på att ha delar av Jesus heliga barnpenis i sina relikskrin.

En nunna påstod att hon bar Jesus förhud kring sitt finger som en ring – som var osynlig för alla andra.

Freud spårar omskärelsen tillbaka till Moses och spekulerar kring kastrationsångesten och barnets oidipala kamp mot fadern. En snabb titt på den omskurna penisen skulle få pojkarna att förstå hur mäktig och farlig patriarken var och hur lockande den kommande sexualiteten kunde te sig.

Bibeln har också sina förhudsanekdoter. I Förs­ta Samuelsboken kan man läsa om israeliternas stora hjälte David och hans giftasproblem. Förutom att vara jätten Goliats baneman, attackerade David filistéerna och tog av sina fallna fiender 200 förhudar. Dessa var menade som brudgåva åt kung Sauls dotter Mikal.

Jörn Donners motiv verkar ha varit mer pragmatiska. Han lät symboliskt omskära sig för att tillfredställa Harriet Anderssons krav. Hon föredrar tydligen sina män omskurna. Och det är hon inte ensam om att göra enligt många djuplodande forsk­ningsresultat, låt vara att den sexuella njutningen kanske är en smula svagare i mannens fall.

Att Donner sedan döpte sina memoarer till Mammut kan man bara spekulera kring.

Själv har jag inga erogena referenser eller preferenser. Jag blev likt Jesus berövad min hudbit under första levnadsveckan. Om jag i min tur kommer omskära mina söner för att hedra den muslimska traditionen återstår att se.

Dock tänker jag inte som nunnan bära dem som ringar.