FOTO: Baltic Sea Action Group

Ytbärgare simmar från Tallinn till Helsingfors

För att uppmärksamma problemen i Östersjön simmar europeiska sjöräddare över Finska viken. Det första laget startade i dag på förmiddagen.

Hela simningen förväntas ta kring 40 timmar, men den hårda sjögången skapar problem.

– Vågorna är äckligt höga. Det är svårt att undvika kallsupar och att hitta den rätta rytmen. Vi har till och med tidigare tävlingssimmare i laget, som har problem med sjögången, säger Sami Ollila som simmar i första laget.

12 ytbärgare från sju olika länder simmar över Finska viken. Det första laget består av finländare och ester.

Sjöräddarna simmar för att samla in pengar för Baltic Sea Action Group, BSAG, en stiftelse som samlar in pengar för att rädda Östersjön. BSAG fokuserar på föroreningar från jordbruk och transport av farliga ämnen.

Sami Ollila är en av initiativtagarna bakom projektet som arrangeras av föreningen för Europas ytbärgare, EuroRSA.

– För oss är det en utmaning. Samtidigt vill vi göra någonting gott, så vi tog kontakt med BSAG för att vi uppskattar deras jobb med Östersjön.

Det första simlaget bestod av finländska och estniska ytbärgare. Varje lag simmar i fyra timmar i turer om 30 minuter. Under de fyra timmarna simmar alla i laget två gånger.

– Det är tungt att simma i havet och vi har blivit tvungna att anpassa oss efter vädret. Vissa turer har varit lite kortare än beräknat. Vi beräknar att vara framme i Helsingfors sent på tisdag kväll, men som det nu ser ut är det möjligt att vi anländer först på natten till onsdag.

Det är 80 kilometer fågelvägen mellan Helsingfors och Tallinn. Hela simsträckan beräknas bli kring 100 kilometer lång, eftersom det inte går att simma alldeles rakt mellan städerna. På grund av vågorna kommer simningen antagligen att ta längre än 40 timmar.

– Det blir många simturer för oss innan vi är framme.

Efter Ollilas lag tog det dansk-svenska laget över. Det sista laget består av ytbärgare från Portugal, Spanien och Österrike.

Rättelse: Tidigare stod det att simningen sker från Helsingfors till Tallinn. I själva verket simmar de från Tallinn till Helsingfors.