Foto: AFP / Lehtikuva

Egypten förbereder sig för kaos på årsdagen

På ena sidan står en ung men splittrad opposition som kräver Mursis avgång på årsdagen av hans styre. På andra sidan står Muslimska brödraskapet och vädjar om stöd för sin president. En splittring som hotar hela landet, sade Mursi i ett tv-tal.

Den hårt pressade egyptiska presidenten Muhammad Mursi förväntar sig förmodligen ingen tårta med ljus på ettårsdagen av sin regim.

I onsdags dog två personer och 230 skadades när motståndare och supportrar till Mursi drabbade samman, och inför söndagen laddar båda läger för massdemonstrationer.

Militären förbereder för det värsta och har förstärkt sin närvaro med trupper och förband i flera egyptiska städer.

I ett försök att gjuta olja på vågorna erkände Mursi i ett tv-tal att misstag hade gjorts och lovade ekonomiska reformer. Han efterlyste också en nationell dialog för att förbereda ändringar i konstitutionen.

Dock varnade han för fortsatta oroligheter.

– Den politiska polariseringen har nått en nivå som hotar vår begynnande demokratiska erfarenhet och hotar att sätta hela nationen i ett tillstånd av paralysering och kaos, sade Mursi.

Ärvda problem

Vid tillträdet 2012 tog han över ett land där korruption och ekonomiska problem präglade dagordningen efter trettio år med Hosni Mubarak. Hundra dagar skulle det ta, sade Mursi vid inaugurationen, sedan skulle landet vara på fötter igen.

Ett år har gått och den goodwill som fanns efter det demokratiskt genomförda valet har förlorats. Även tidigare allierade har kommit på kant med Mursi och det Muslimska brödraskapet efter dess strävan att monopolisera makten och försök att få inflytande över domstolsväsendet. Mursi har även hunnit göra sig ovän med polisväsendet, media och senast, egyptiska popartister.

– Från första dagen har man försökt att krossa mig. Den gamla regimen har manipulerat mot mig och utländska makter försökt stoppa mig. Hur ska jag kunna göra något när vi haft 4900 strejker och demonstrationer, sade Mursi.

Bad om ursäkt

För att visa sin förståelse för vanliga egyptier ibland svåra vardag bad han i talet, som han kallade för en summering av sitt år vid makten, om ursäkt för elavbrotten och bränslebristen.

Han lovade även nationens unga att de nu skulle engageras mer i det styret. Politiker och lokala ledare skulle anställa folk under 40 år som assistenter.

Det Muslimska Brödraskapet, som vann valet 2012, har kritiserats för att vara ålderstiget i en nation där majoriteten består av människor under 25 år.

Men oppositionen lät sig inte blidkas av Mursis löften. I ett uttalande i går kritiserade före detta utrikesministern Amr Moussa presidenten för att inte ha en klar ekonomisk återhämtningsplan och för att Musri "skyller landets eländiga tillstånd på gatuprotester och strejker".

Khaled Dawoud, talesman för den liberala oppositionen, som har startat en kampanj för att få Mursi att avgå, sade att det inte fanns något nytt i Mursis uppmaning till samarbete, och att talet bara var en upprepning av tidigare löften om nationell dialog som aldrig har infriats. 

– Jag är mer övertygad än någonsin att gå ut den 30 juni och kräva att en fullständigt ansvarslös president avgår, sade han.

Oppositionen, som vädrar vind i seglen, består av en blandning av liberaler, vänsterfolk och sekulära, och är egentligen bara enade i sin avsky mot islamismen. En gemensam vision saknas vilket var en av orsakerna att islamisterna kunde ta makten.

Men Mursi har ett brett stöd hos befolkningen. Runt 100 000 människor visade sitt stöd och budskapet på gatorna var att ge presidenten mer tid att hinna göra förändringar. Hårdnackade islamister varnade för att Egyptens stora islamiska projekt var under hot.

Källor: TT, BBC, al Jazira, CNN