Foto: Hbl-arkiv

Henriksson: Surrogatmoderskap kräver ännu noga övervägande

Justitieministeriet kommer inte under denna regeringsperiod att inleda beredningen av en lagändring som skulle tillåta surrogatmoderskap som ett alternativ för att behandla barnlöshet.

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson är surrogatmoderskap en så komplex fråga att ärendet måste övervägas grundligt. Bland annat gränsdragningen mellan personer som kan och inte kan få assisterad befruktning är svår att göra.

− Det är bra att så mycket bakgrundsarbete redan har gjorts. Nu har vi en hel del material som kan användas som stöd vid beslutsfattandet och vid den eventuella fortsatta beredningen av ärendet, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson säger att frågan om en eventuell fortsatt beredning bör avgöras vid nästa regeringsförhandlingar.

I fjol publicerade justitieministeriet en bedömningspromemoria där olika alternativ granskades. Alternativen var att fortsätta det nuvarande totalförbudet, att tillåta surrogatmoderskap i begränsad omfattning och att tillåta surrogatmoderskap utan begränsningar. En stor del av remissinstanserna var positivt inställda till att tillåta begränsad surrogatmoderskap. Många ansåg ändå att det behövs mer forskning om surrogatmoderskap eller att den internationella utvecklingen i frågan bör följas en längre tid innan ett beslut fattas.

I Finland var surrogatmoderskap möjligt fram till 2007.

Surrogatmoderskap genom assisterad befruktning är förbjudet i alla nordiska länder. Frågan utreds bland annat i Sverige och på Island.