FOTO: LEHTIKUVA/Mikko Stig. Gill Sukhdarshan Singh har fått kämpa emot turbanförbud.

Regionförvaltningsverket: Turbanförbud är diskriminering

– Jag är glad att beslutet har kommit, säger Gill Sukhdarshan Singh, bussföraren som fick kämpa för sina rättigheter.

– Jag har inte använt turban på jobbet sedan förbudet. Jag använder den alltid på fritiden, men jag vill inte ställa till med besvär, säger Gill Sukhdarshan Singh.

Singh har fått kämpa för sina religiösa rättigheter sedan i våras, då Veolia Transport Vantaa förbjöd sina anställda att använda turban på jobbet. Turbanen är en religiös huvudbonad för sikher och Singh hade hunnit använda turban på jobbet i två månader innan förbudet kom.

– Ännu har ingenting hörts av arbetsgivarna. De har tid till september att verkställa beslutet, säger Singh.

Enligt Södra Finlands regionförvaltningsverks ansvarsområde för arbetarskydd är det diskriminering att förbjuda den religiösa huvudbonaden.

Bussbolagets förbud motiverades med förarnas säkerhet, eftersom den religiösa symbolen kunde tänkas provocera passagerarna. Symboler och märken utöver arbetsklädseln förbjöds och turbanen ansågs gå emot arbetsklädseln.

Regionförvaltningsverkets granskare konstaterar att föraren tvingats gå emot sin religion på grund av direktiven om arbetsklädsel. Förbudet ledde indirekt till diskriminering och strider mot lagen om likabehandling.

Regionförvaltningsverket fattade beslutet om turbanförbudet på tisdagen.

- Det här beslutet främjar märkbart likabehandlingen av etniska och religiösa minoriteter i Finland och stöder mångfald i arbetslivet. Det här beslutet är det enda rätta, säger minoritetsombudsman Eva Biaudet i ett pressmeddelande.