Foto: Colourbox.

Kyssen avslöjar typen av våldtäktsman

Serievåltäktsmän avhåller sig oftare från att kyssa sitt offer, visar en ny studie på Stockholms universitet.

- En okänd gärningsman som varken har försökt kyssa offret eller druckit alkohol innan brottet, men visat tecken på att kontrollera offret under våldtäkten är sannolikt en serievåldtäktsman, säger forskaren Jelena Corovic som är forskare på Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Corovic har undersökt hur information om gärningsmannens beteende under brottet kan användas för att skilja mellan engångsförövare och serieförövare.

Våldtäktsfall med okänd förövare är de bland den svåraste typen av brott för polisen att lösa, eftersom de saknar en tydlig koppling mellan gärningsman och offer. Därför måste polisen ofta använda sig av alternativa metoder, så som gärningsmannaprofilering.

Corovics studie visar att serievåldtäktsmän generellt sätt är mera sofistikerade är engångsförövare vid utförande av brottet. De använder till exempel oftare ett vapen för att hota offret, en hand för att kväva offrets skrik eller stjäl offrets tillhörigheter. Serieförövarna lyckas också oftare fullborda våldtäkten.

Vidare är avsaknaden av påtvingade kyssar under brottet och alkoholkonsumption tillsammans viktiga indikatorer på att den okände gärningsmannen vid tiden för våldtäkten hade ett tidigare brottsregister. De här uppgifterna kan användas i utredningssyfte av polisen som bland annat kan söka i tidigare lagföringsregister bland misstänkta som har dömts för flera brott.

- Vikten av påtvingade kyssar under en våldtäkt för att dra bättre slutsatser om typen av förövare har inte visats tidigare i någon studie, berättar Corovic.