FOTO: STRINGER/EPA PHOTO

Rysk expert varnar för Nato-anslutning

Går Finland och Sverige med i Nato blir de potentiella mål för ryska bombplan och missiler. Det säger ryske militärexperten Viktor Baranets till svenska TV4.

STOCKHOLM Det råder inga tvivel om att Ryssland ser Nato som ett hot och att landets ledning helst ser att Finland och Sverige inte går med i militäralliansen.

Så sent som för tre veckor sade ryske premiärministern Dmitrij Medvedev att ett svenskt eller finskt medlemskap skulle förändra balansen i regionen och att Ryssland skulle tvingas ta hänsyn till det och svara på det.

Steget längre går Viktor Baranets, före detta överste i ryska armén och numera försvarspolitisk debattör. I en intervju för Sveriges TV4 säger Baranets, känd bland annat som kolumnist i Komsomolskaja Pravda, att både Sverige och Finland blir mål för ryska missiler vid en eventuell Natoanslutning.

– Om Sverige och Finland går med Nato, dessa två fridfulla länder mot vilka inte en enda strategisk missil är riktad, kommer de omedelbart att bli potentiella mål för ryska bombplan, ubåtar och strategiska missiler, säger Baranets till TV4.

I dag ses Finland och Sverige som fredliga grannar av Ryssland, men speciellt i Sverige har debatten kring det egna försvaret och den militära upprustningen i nordvästra Ryssland debatterats flitigt i år.

Bland annat Svenska Dagbladets avslöjande att ryska bombplan övat mot militära mål i Sverige i påskas väckte stor uppmärksamhet.

I intervjun för TV4 visar Viktor Baranets ingen förståelse för den försvarspolitiska debatten i Sverige och talet om det ryska hotet.

– Svenska generaler får paranoida utbrott. När vi hör vad svenska generaler säger så skrattar vi åt påståenden att Ryssland skulle invadera Sverige. De är helt tokiga.

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson vill inte heller tala i termer av militära hot när han kommenterar den ryska upprustningen. Vid en presskonferens under en Nato-konferens i Stockholm i går medgav han ändå att man ser ett förändrat beteende i Ryssland.

– Vi ser en annan normalbild i övningsmönstret, men det är inte att förväxla med ett militärt hot. De gör en omställning precis som många andra länder gör i Europa och sen måste vi förhålla oss till det och göra bedömningar om vad det innebär för oss som militärt alliansfritt land, säger Göranson.

Om Viktor Baranets utspel om Sverige och Nato säger Göranson att han hoppas på öppenhet mellan länderna, men att suveräna länder fattar egna beslut.

– Vi väljer våra egna vägar och det får Ryssland också göra, men gärna i öppenhet och resonemang med oss.