Europeiska centralbanken skulle få större inflytande ifall bankunionen som planeras på kvällens Ecofin-möte etableras. Foto: EPA/Mauritz Antin

Nytt försök för bankunion

I elfte timmen ska EU:s finansministrar göra ett nytt försök att enas om regler för hur krisande banker ska avvecklas. Tanken är att finansministrarna ska vara överens när EU-ledarna flyger in för toppmöte i Bryssel i morgon.

EU:s finansministrar kämpar i kväll med att hitta en modell för att hantera kostnaderna för framtida bankkollapser. Finlands representant på det så kallade Ecofin-mötet i Bryssel är finansminister Jutta Urpilainen (SDP). Syftet för mötet är enligt finansministeriet att nå enighet om bankernas stimulerings- och krishanteringsdirektiv. Direktivet ska bespara skattebetalarna trycket från en eventuell ny räddningsaktion, heter det.

Före midsommar misslyckades tidigare förhandlingar i Luxemburg efter att Frankrike och Tyskland råkade i luven på varandra över fördelningen av förluster.

– Frankrike vill att Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF) skulle få användas då banker kraschar. Tyskland har en annan vision, sade en diplomat som var med i diskussionerna.

Enligt finansministeriet handlar de viktigaste tvistefrågorna om placeraransvaret, förhandsfinansieringen av de nationella krishanteringssystemen samt användningen av krishanteringsfonden för direkt kapitalstöd. En specifik fråga som behandlas är hur EU-regler skall tillämpas för aktieägare, obligationsägare och insättare med tillgångar på över 100 000 euro vid en bankkrasch. Tyskland vill ha klara och bindande EU-standard, medan Frankrike vill ge medlemsländerna större frihet i hur de behandlar bankernass fordringsägare.

Bankernas stimulerings- och krishanteringsdirektiv skulle skapa ett system för de 17 EMU-länderna under Europeiska centralbankens (ECB) kontroll. ECB kommer nästa år att utföra ett antal test på eurozonens kommersiella banker. Ifall EU-lagen som nu är under diskussion godkänns, kunde den användas som mall för hanteringen av banker som inte passerar ECB:s test.

– Det här inte bara teoretiskt. Alla vet att det finns ett svart hål i Europas banker, sade en EU-tjänsteman med kunskaper i frågan.

Finland förhåller sig positivt till ett lagstadgat krishanteringsramverk, berättar man på finansministeriet.

Källor: Reuters och TT