"Yles trovärdighet kan äventyras"

Opinionsnämndens ordförande Risto Uimonen är kritisk till att den politiska Yle-reportern Sanna Ukkola bevakar Sannfinländarnas kongress i Joensuu. Ukkola har ett förhållande med partiorganets chefredaktör Matias Turkkila.

Matias Turkkila är chefredaktör på Sannfinländarnas språkrör Perussuo­malainen, partiets pr-rådgivare, en av Hommaforums grundare och före detta vice ordförande i Suomen sisu. Han har ett förhållande med Sanna Ukkola som är politisk journalist på Yle och i helgen en av dem som bevakar partiets kongress.

Riikka Uosukainen, chef för aktua­liteter på finska Yle, ser inget problem i att Ukkola rapporterar från kongressen.

– Vår journalist har vårt fulla förtroende för tillfället. Förtroendet baserar sig på hennes arbete och professionalitet. Det arbetet är mycket transparent och alla kan granska det. Jag har inte haft eller har någon anledning att ifrågasätta Sannas yrkesskicklighet.

Uosukainen vill inte fördjupa sig i problematiken.

– Jag har redan en gång intervjuats av Hbl om det här (22.5). Jag hoppas att ni berättar för era läsare att det är andra gången ni skriver om det här.

Då var det inte klart att Sanna Ukkola kommer att rapportera från Sannfinländarnas partikongress. Ser du förhållandet som ett problem?

– Jag skulle kunna ställa en motfråga. Är journalister på en partipolitisk tidning odugliga partner för journalister? I vårt land finns en stark partipolitisk press där otaliga journalister jobbar. Det är ganska logiskt när man lever i en demokrati och alla finländska medborgare har rätt att delta. Utöver partier har vi allt från kommunalpolitiker och suppleanter till politiker i riksdagen.

Vad skulle du själv svara på frågan?

– Det här är mitt svar på din fråga.

Visste du om förhållandet?

– Det här var mina kommentarer.

Opinionsnämndens ordförande Risto Uimonen är kritisk till beslutet att Ukkola ska bevaka kongressen, förutsatt att cheferna visste om förhållandet. Enligt Uimonen handlar det om mediernas trovärdighet.

– Själv antar jag att Ukkola är en så erfaren journalist att förhållandet inte påverkar hennes rapportering. Jag tvivlar inte på att hon kan rapportera objektivt, men det är inte poängen. Poängen är att behålla publikens förtroende och det kan sättas på spel då informationen om förhållandet kommer fram. På en generell nivå skulle det vara bra att journalisten skulle ta hand om ett annat partis partikongress.

Risto Uimonen har redan hört talas om förhållandet.

– Det relevanta är om Sanna Ukkolas chefer kände till förhållandet då de beslöt att hon kommer att rapportera från Sannfinländarnas partikongress. Publiken känner inte till förhållandet. I tittarnas ögon kan det vålla förvåning och frågor. Det är också relevant hur saker ser ut. Jag säger inte att förtroendet kommer att äventyras men att det kan göra det.

Hur skulle du själv agera?

– I motsvarande situation skulle jag antagligen tänka annorlunda. Jag understryker antagligen eftersom jag inte känner till alla detaljer. Jag skulle ha jävat mig själv eller som chef konstaterat att det är bättre att någon annan sköter rapporteringen.

Någon klart gränsdragning om vilka personer som ska räknas som politiskt aktiva finns inte, enligt Uimonen.

– En gräns för vad som tillhör privatlivet måste dras någonstans. Om det skulle vara fråga om en vanlig sannfinländsk medlem skulle det också vara ifrågasatt, men ju högre upp i hierarkin man är och har ett förhållanden mellan journalister måste det beaktas.

– Det här problemet blir aktuellt då det är fråga om små redaktioner. Yle har råd att välja, säger Uimonen.

Är det journalisten eller redaktionen som har ansvaret?

– I slutändan är det cheferna som har ansvaret. Men det stör inte om journalister själva funderar på frågor om jäv.

De fall som Yle tidigare behandlat har handlat om partiordförande och ministrar som sällskapat med journalister.

Ukkola själv vill inte kommentera förhållandet.

– Det är en privatsak.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.