Enligt Sten Palmgren ska ekonomin vara i skick för att Svenska Teatern ska kunna sätta upp Mamma Mia. Foto: Hbl-arkiv / Niklas Tallqvist

Beslut om Mamma Mia i höst

Det blir styrelsen – inte teaterchefen Johan Storgård – som bestämmer om Mamma Mia sätts upp på Svenska Teatern.

– Vi har redan fattat ett principbeslut att ha den på repertoaren, men ett villkor var att ekonomin ska gå ihop, säger styrelsens ordförande Sten Palmgren.

Svenska Teatern höll i dag ett styrelsemöte där man diskuterade huruvida det finns ett ekonomiskt underlag för att sätta upp Mamma Mia.

Man beslöt att skjuta upp det slutliga beslutet till hösten då styrelsen har en bättre överblick över ekonomin och vilka bidrag teatern får.

– Vi fortsätter förhandlingarna med dem som har rättigheterna till Mamma Mia, det vill säga ett engelskt produktionsbolag, säger Palmgren.

Det är tänkt att Mamma Mia har premiär hösten 2014, men enligt Palmgren är det också möjligt att skjuta upp starten.

Varför fattar styrelsen beslutet och inte teaterchefen?

– Vanligtvis presenteras repertoaren för styrelsen och sedan kan styrelsen komma med synpunkter. Men nu gäller det en så stor produktion där ekonomin är väldigt viktig så beslutet gick till styrelsen.

Budgeten för musikalen är tills vidare en affärshemlighet.

– Förutom Mamma Mia diskuterade vi repertoarfrågor och ekonomi. Styrelsen har satt ner foten och kräver att budgeterna för de olika produktionerna inte överskrids, säger Sten Palmgren.

I maj kunde Hbl rapportera om Svenska Teaterns bokslut som rymde ett underskott på 1,4 miljoner och därmed var den största förlusten hittills. Bakom siffran låg bland annat renoveringen av teaterhuset, övertidskostnader och en kortare spelperiod. Musikalen Kristina från Duvemåla var visserligen en publikframgång men var ocksåen ekonomisk satsning utöver det vanliga.