Bensow-trojkan har styrt länge

Rolf Wahlsberg, som avgick i går, har ägnat en ansenlig del av sin tid åt Bensows barnhems styrelse, först som ordförande och sedan som medlem.

Skandalen kring Stiftelsen Bensows barnhem Granhyddan rullades upp i november då Hbl:s Staffan Bruun avslöjade att barnhemmet under flera år stegvis monterats ner för att slutligen helt stänga i november. Snart efter nyheten visade det sig att det dolde sig en rad andra oegentligheter bakom fasaderna vilket ledde till att Patent- och registerstyrelsen (PRS) inledde en utredning av verksamheten.

I vintras kom PRS fram till att stiftelsen haft arrangemang med sin närmaste krets som inte motsvarar allmän avtalspraxis. Specialrevisionen visade också att stiftelsen Bensows förmåner varit överdimensionerade och stiftelsen anmäldes till åklagaren. Vid polisen i Västra Nyland inleddes brottsutredningen för några månader sedan. Polisen misstänker 5–10 personer inom tidigare och avgående styrelse för missbruk av förtroendeställning. Även skattemyndigheterna håller på med en egen utredning.

Det är främst en fastighetskunnig trojka från tidigare och avgående styrelser som pekats ut.

I den ingår diplomekonom Valter Gadolin, 70, som i går meddelade att han lämnar posten som styrelseordförande. Här ingår också pensionerade finansdirektören Rolf Wahlsberg, som likaså avgick från styrelsen i går. Wahlsberg, 87, har varit engagerad i stiftelsen i åtskilliga år – först som styrelseordförande från 1960-talet fram till 2000-talet då han ersattes av den tredje starka mannen, vicehäradshövding Ralf Blomqvist, och efter det som styrelseledamot.

Gadolin efterträdde Blomqvist på ordförandeposten i fjol. Några månader senare, då oegentligheterna börjat rullas upp, uppgav Gadolin till Hbl att Wahlsberg sitter kvar så länge han vill eftersom han "gjort stiftelsen så stora tjänster".

Bland många avslöjanden som gjorts efter att den första nyheten kom ut finns den fastighetsaffär som Bensow Ab:s vd och styrelseordförande Robert Jansson år 1964 trixade med som med påföljande turer flera år senare kom att förvandlas till en blåsning som omvandlat till dagens penningvärde kostat stiftelsen 25 miljoner euro.

Hbl har också berättat hur Gadolin bor i ena halvan av magnifika Villa Bensow i Grankulla och hur Wahlsberg fått hyra ett sommarställe av stiftelsen, först för en mark per år som senare ska ha korrigerats uppåt. Wahlsbergs son är anställd som serviceman och bor i stiftelsens Villa Dominique.

Nyligen visade Svenska Yles granskning att Ralf Blomqvist är den styrelseledamot som sitter med i de flesta stiftelser i Svenskfinland.

Av de övriga medlemmarna i styrelsen har Matti Ståhlberg suttit med sedan 2002, också i egenskap av vice revisor. Iselin Krogerus-Therman har medverkat sedan 2000-talets början. Annika Stadius efterträdde i våras Anita Stjernberg.

Rolf Wahlsberg ville inte kommentera brottsutredningarna mot Bensow när Hbl ringde upp honom i går. Hbl försökte också få tag i Ralf Blomqvist för en kommentar men lyckades inte nå honom.