Rakryggad ut på vågorna

Race, långfärd, extremsport och stavgångens motsvarighet på vattnet – allt det kan stående paddling vara. I Europa har sporten varit populär redan i några år men nu börjar den slå igenom också i Finland.

Tapio Hulkkonens våtdräkt är dyblöt, men han är nöjd.

– Jag lyckades ju stå upp den här gången. Bara några sekunder visserligen, men jag gav inte upp! säger han.

Hulkkonen är på Blåbärslandets badstrand tillsammans med sina kolleger på jobbets rekreationsdag för att testa på något nytt, nämligen stående paddling. Som namnet föreslår handlar det om att stå på en stor bräda och använda en paddel för att ta sig framåt på vattnet.

– Det är jättebra helhetsmotion. I vanlig paddling använder man mest överkroppen, men i ståuppaddling måste man använda hela kroppen, säger instruktör Pontus Ljungberg.

Ljungberg och Michael Göbel har jobbat som ståuppaddlingsinstruktörer i två år. Sporten är fortfarande rätt okänd i Finland, men i sommar har stående paddlare börjat synas i Helsingforsvattnen. Ljungbergs och Göbels sommarkurser är nästan fullbokade.

– Vi är fortfarande efter trenden i Europa, men vi har sett helt tydligt att allt fler blir medvetna om sporten, Vi tror det här kan bli stavgångens motsvarighet på vattnet, säger Göbel.

Olika former, olika åldrar

Michael Göbel tror att en orsak till att intresset ökat är att det är lätt att även som nybörjare komma i gång. I bra väder är det sällan man faller av brädan.

En del av populariteten kan enligt Pontus Ljungberg också ha att göra med att stående paddling är en så mångsidig sport. De yngsta Ljungberg undervisat var sex år, de äldsta sjuttio. Man kan åka på utflykt eller se vem som är snabbast. Ljungberg har själv paddlat runt Drumsö, i år ordnades världsmästerskap för andra gången i elva olika tävlingsgrenar.

– Det bästa som finns är att segla till ytterskärgården med brädan med. Där är vågorna så stora att man både kan surfa och paddla, säger Ljungberg.

I Finland ståuppaddlar man främst på sommaren, men åtminstone i teorin är säsongen mycket längre.

– Så fort isarna smälter kan man börja, säger Joonas Kuusela, vars idé det var att jobbgänget skulle testa på stående paddling.

Stående paddling allt populärare
  • Ståuppaddling är en sport och motionsgren som uppstod på Hawaii för att bättre kunna fotografera surfare.
  • Man använder olika brädor för olika behov: nybörjarbrädor är rätt stora och långfärdsbrädor är långa, för tävlingsändamål används mer kompakta glasfiberbrädor.
  • Företag som hyr brädor och ger undervisning i sporten finns för tillfället åtminstone i Helsingfors, Hangö, Björneborg, Kouvola, Lahtis och Kalajoki.
  • I Helsingfors kan man också ta del av yoga på ståuppbrädor.
  • De billigaste brädorna kostar omkring 800 euro, de dyraste kring 2000 euro.
  • Att hyra en ståuppbräda för en helg kostar omkring 120 euro.

Skiftande reaktioner

Jobbgänget ger sig ut på havet med varierande entusiasm: en del står upp genast medan andra tar det försiktigt och håller sig på knä. Den rätt så hårda vinden gör att några trillar av brädan. Rekreationsdagarna har varit allt mellan sushikurs, dykning och karting. Joonas Kuusela, som redan är en van vindsurfare, hade läst om stående paddling och tänkt att det vore roligt att testa på.

– Jag är glad att vi fick låna våtdräkter, säger han.

Efter en stund visar den finska sommaren sin sanna sida och det börjar ösregna. Tapio Hulkkonen sitter redan på stranden och väntar på att de ivrigaste kommer i land.

– Det finns ju roligare aktiviteter att ta sig till i sådant här väder. Men det var roligt att testa, i bra väder skulle jag säkert prova på nytt, säger han.

Kollegan Joonas Kuusela är däremot såld.

– Jättekul! Jag funderar redan på hur jag ska få ihop pengarna för en egen bräda, säger Kuusela.