Ordförande Valter Gadolin avgår. Foto: Karl Vilhjálmsson

Gadolin avgår från Bensow

Stiftelsen Bensows barnhem gör häftiga ommöbleringar i sin styrelse. Två av stiftelsens starka män, Rolf Wahlsberg och ordförande Valter Gadolin, avgår. Stiftelsens barnhemsverksamhet återupptas knappast.

På eftermiddagen samlades Bensowstiftelsens styrelse till årsmöte. Mötet ägde rum i en av daghemsbyggnaderna längst inne på stiftelsens ägor i Grankulla. Hbl fanns på plats.

En knapp timme efter att mötet börjat kommer ordförande Valter Gadolin ut, tätt åtföljd av styrelseledamot Rolf Wahlsberg. Wahlsberg slinker snabbt in i sin bil men Hbl hinner ställa några frågor till Gadolin.

Vilken är er position i stiftelsen Bensow i fortsättningen, Valter Gadolin?

– Jag har avgått.

Gadolin vägrar att kommentera den pågående polisutredningen mot honom och andra styrelsemedlemmar i Bensowstiftelsen. Han vill inte heller kommentera de omfattande förmåner han under årens lopp fått i egenskap av styrelseledamot.

En dryg timme efter att Gadolin och Wahlsberg försvunnit stiger resten av den gamla styrelsen samt flera nya ansikten ut ur daghemsbyggnaden. Det framgår att även Wahlsberg har avgått. Ny ordförande för styrelsen blir tidigare ordinarie medlem Iselin Krogerus-Therman, 63.

Kvar från den gamla styrelsen sitter också Matti Ståhlberg, 61, som har tagit över som stiftelsens verksamhetsledare i januari. Nya medlemmar är advokat Mikael Damsten samt Andrea Sjöström som ansvarat för stiftelsens dagvårdsverksamhet.

Kommer förmånerna för de gamla styrelsemedlemmarna att fortsätta, Iselin Krogerus-Therman?

– Vi har sagt upp hyresavtalen för de närstående som har bott här och vi kommer att hyra ut byggnaderna på den allmänna marknaden.

Krogerus-Therman berättar också att värdet för fisketorpet som Wahlsberg hyrt av stiftelsen utreds men att Wahlsberg tills vidare får hålla stället.

Ni hade anställt Wahlsbergs son som gårdskarl för stiftelsen. Kommer han att fortsätta på den positionen?

– Det får vi se. Vi har ganska stora krav på hur verksamheten ska skötas och hur den ska se ut. Så länge han fyller de måtten finns det inga hinder, säger Krogerus-Therman.

Finns det några brottsmisstänkta kvar i den nya styrelsen?

– Ingen som har blivit polisförhörd åtminstone. Polisundersökningen är inte klar, men vi utgår från att det är rent bord, svarar Krogerus-Therman men vägrar bekräfta vilka som är brottsmisstänkta från styrelserna mellan 2002 och 2013.

Har du varit medveten om allt som pågått inom stiftelsen?

– Inte allting. De frågor som gällt fastigheterna har varit oklara för mig. Men allt det som vi har protokollfört är kloka beslut tycker jag. Fastigheterna har vi i styrelsen däremot haft väldigt lite insyn i.

Du och Matti Ståhlberg satt tio år i styrelsen, hur är det möjligt att ni inte känt till fifflet som pågått?

– Det är en jättebra fråga. Antagligen därför att alla frågor inte behandlades på styrelsemötena. 

Krogerus-Therman säger att den nya styrelsen kommer att jobba med vanliga styrelsearvoden, utan bostadsförmåner eller motsvarande. Men framtiden för den barnhemsverksamhet som stiftelsen enligt sina stadgar borde bedriva ser inte ljus ut. Verksamheten lades ned i höstas och kommer knappast att återupptas.

– Under vårens lopp har Bensowstiftelsen tillsammans med Helsingfors, Esbo, Kyrkslätt och Grankulla utrett behovet av svenskspråkig barnhemsverksamhet. Eftersom det endast behövs en till fyra platser per år har vi inte förutsättningar att fortsätta med den. Däremot kommer vi att fortsätta med daghemsverksamheten och samarbeta med andra inom branschen när det gäller värnlösa barn.

När största delen av den nya styrelsen gett sig av kommer Matti Ståhlberg ut.

Gadolin och Wahlsberg avgick, hur känns det?

– De har nått en viss ålder, speciellt Rolf Wahlsberg, så de har gjort sitt.

Det var på grund av ålder de avgick?

– Mestadels gällde det ålder, svarar Ståhlberg.

Artikeln har uppdaterats.