AFP/Lehtikuva/Bernardo Salce.

200 000 på marsch i Brasilien

Brasiliens största demonstrationerna på 20 år mot dålig offentlig service, polisvåld och statlig korruption.

Protesterna har växt som en snöboll genom kampanjer i sociala medier i ett par veckor mot dålig offentlig service, våld av poliser och statlig korruption.

Gator i bland andra São Paulo och Rio de Janeiro blockerades av skarorna. Människor klättrade upp på taket till kongressen i huvudstaden Brasilia och intog sedan byggnaden.

Bakom demonstranternas ilska ligger bland annat ökade kostnader för kollektivtrafik och den enorma budgeten för nästa års arrangemang av fotbolls-VM. Den utlösande faktorn var en höjning av priset på en enkel bussresa i São Paulo från motsvarande 9 kronor till 21 kronor, som infördes i början av juni, skriver BBC.

De största protesterna ska ha ägt rum i kuststaden Rio de Janeiro, där stenkastande ungdomar drabbade samman med polis. I huvudstaden Brasilia klättrade arga demonstranter upp på kongressbyggnadens tak.

Demonstranter från många läger

Protesterna har samlat en bred grupp demonstranter från olika samhällsskikt.

- Vi är här för att vi hatar regeringen. Den gör ingenting för oss, säger Oscar José Santos, en 19-åring från en av Rio de Janeiros favelor (fattiga bostadsområden) till the Guardian.

Många är upprörda över bristen på arbete.

- Jag är arkitekt men har varit utan arbete i över tio månader. Det måste vara något fel med det här landet säger Nadia al Husin till tidningen och håller upp en skylt med krav på att regeringen ska satsa mer på utbildning.

Många av dem som gett sig ut på gatorna rapporteras demonstrera för första gången.

Roussef välkomnar protesterna

Brasiliens president Dilma Roussef välkomnar protesterna.

- Presidenten ser de fredliga demonstrationerna som legitima och viktiga för demokratin och tycker att det är naturligt att unga människor vill demonstrera, heter det i ett uttalande från presidentkansliet enligt den latinamerikanska nyhetssajten Globo.com.

Presidentval är planerat till nästa år.