HBL-Arkiv

Danmark: Censor vägrar skaka hand med kvinnor

En censor på en skola i Danmark vägrar ta kvinnliga studenter i hand av religiösa skäl. En student säger att hon blev "chockerad" och händelsen har lett till en livlig debatt i Danmark.

Det var när matematikstudenter vid skolan Herning HF og VUC på Jylland skulle ta sin examen som de fick besked att deras censor inte tar kvinnliga studenter i hand. Orsaken var religiös.

–Vår censor har meddelat, att han inte önskar att skaka hand med kvinnor. Så det kan nog vara en god idé att inte försöka sträcka fram handen, var beskedet som examinanderna fick.

Reaktionen bland studenterna lät inte vänta på sig. En student, 20-åriga Michala Mosegaard, säger till danska sajten Information.dk att hon kände sig orättvist behandlad och hade svårt att tro att sådant kan inträffa i dagens Danmark.

– Jag blev faktiskt rätt chockerad, säger hon.

– När man som kvinna får ett sådant besked känner man sig på efterkälken på poäng redan innan man går till examen.

Enligt Information.dk vände sig Mosegaard och några andra studenter till  skolans ledning för att höra sig för om de kunde få en annan censor. Svaret löd att det inte fanns tid för det på så kort varsel.

Enligt utbildningschef Dose Hvid fick skolan vetskap om censorns inställning först då Michala Mosegaard tog kontakt. Hvid säger visserligen att religion och examen inte ska blandas ihop, men efter att han konsulterat Undervisningsministeriet fortsatte examen utan förändringar.

Också Michala Mosegaard har kontaktat både Undervisningsministeriet och Jämställdhetsministeriet, utan att få stöd.

Censorn själv, Youssef Minawi, säger till Information.dk att han på grund av sin islamiska tro inte kan ta okända kvinnor i hand. Så har han agerat i åtta år nu utan problem. Han säger sig förstå att kvinnor reagerar, men försäkrar att han inte diskriminerar dem.

– Jag behandlar alla elever på samma sätt, vänligt och sakligt, säger han.

Bland de danska politikerna har händelsen lett tll en het debatt. Bland annat jämställdhetsminister Manu Sareen säger att han ser allvarligt på saken.

– Vi har alla rätt att utöva vår religion. Men det interessanta här är själva inramningen, examenssituationen. Här är det viktigt att flickor och pojkar blir lika behandlade, säger Sareen till tidningen Politiken.

Invandrarkritiska Dansk Folkeparti kräver enligt Politiken att censorn avskedas om han vägrar att skaka hand med kvinnor.

Också liberalkonservativa Venstres integrationstalesman, Inger Støjberg, kräver att danska normer och värderingar följs.

– Det kan inte vara så svårt att förstå att i Danmark tar man i hand med både män och kvinnor.

Också i Sverige har liknande händelser debatterats. För en tid sedan var det en kvinnlig chef på Trollhättan stad som råkade ut för en praktikant som inte tog i hand av religiösa skäl.

När mannen fick beskedet att han måste ta kvinnor i hand för att få jobbet anmälde han chefen för diskriminering och fick 30 000 kronor i skadestånd.