Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Nya bevis leder Auer till rättssalen i höst

Rättshärvan kring Anneli Auer saknar redan motstycke i Finlands historia och enklare blir fallet inte av att hennes roll vid mannens död 2006 nu ska utredas från ruta ett igen. Orsaken är nytt material som kommit fram efter frigivningen.

En gång har Anneli Auer dömts för mordet på sin man Jukka S. Lahti. En gång har hon friats från alla mordåtal.


Mellan de här turerna har det kommit fram nytt bevismaterial som ansågs vara så omfattande att Högsta domstolen beslöt att skicka hela Ulvsbymordfallet tillbaka till tingsrätten i Satakunta för en helt ny behandlingsomgång. I går beslöt tingsrätten att rättegången och den stora delen av de nya bevisen huvudsakligen är offentliga då den nya rättegångsrundan inleds den 20 augusti.

Utdragen historia
Allting började natten mot den 1 december då Jukka Lahti dräptes med kniv och vedträn i familjens hem i Ulvsby. I hemmet fanns förutom hustrun Anneli familjens fyra barn som på mordnatten var 2, 4, 7 och 9 år gamla. Anneli Auer ringde nödcentralen och sade "Kom snabbt, här finns en mördare". Det här samtalsbandet har varit en av de många detaljer som har plockats ner till små bitar, bland annat med hjälp av FBI, under den första rättsprocessen.

Hennes egen version har varit att en okänd man, som dolt ansiktet i en munkjacka, brutit sig in i villan genom att krossa terrassfönstret kl. 2.40 på natten. Han ska med flera knivhugg ha dödat maken och hon själv har skadats lätt när hon försökt träda emellan. Glassplittret från fönstret har varit en annan av många detaljer som plockats ner till små bitar.

Polisen jobbade inledningsvis utifrån teorin om att mördaren är en okänd man. Flera hundra personer DNA-testades i jakten på mördaren.

Ett år senare byttes spaningsledaren ut och nu synades också Anneli Auers roll i mordet. Bland polisens exceptionella metoder fanns polismannen "Seppo" som infiltrerades i den Auerska familjen. Polisens teori nu var att Lahti och Auer hade råkat i slagsmål och att de turvis använt kniven mot varandra.

Slutligen hade Anneli Auer fått övertaget och, enligt polisen, slutfört dådet medan den då nioåriga dottern talade i telefon med larmcentralen.

I november 2010 dömdes Auer till livstids fängelse för mordet på sin man.

Men försvaret sökte fram nya bevis och sinnesundersökningen hon genomgick visade inte på personlighetsstörningar. I juli 2011 friades Auer av en enhällig Vasa hovrätt. Motiveringen var att det är osannolikt att Auer hunnit få brottsscenen att se ut som om en tredje person varit inblandad på den korta tid som förflöt mellan larmsamtalet och polisens ankomst. Åklagaren överklagade fallet till Högsta domstolen.

En månad sedan fick fallet ytterligare en ny vändning då Auers bror kontaktade åklagarna och berättade vad han hade hört sin systers barn berätta om mordnatten. Bland annat förde han fram att barnen under hot förbjudits att berätta för polisen vad som egentligen hade skett. En ny husrannsakan genomfördes och Auers dator, bokföring och telefoner beslagtogs.

I november 2012 beslöt Högsta domstolen att fallet i sin helhet ska återremitteras till tingsrätten i Satakunta, bland annat med motivering att de nya bevis som förs fram är så omfattande och betydande att man inte kan avgöra saken på den här rättsnivån. Och den 20 augusti inleds Anneli Auers mordrättegång nummer 2 från ruta noll igen.

Hon själv befinner sig i fängelset, efter att i fjol somras ha blivit fälld för bland annat tre fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn, tre fall av tvingande till sex, och två grova våldtäkter.

Den sju år långa fängelsedomen har överklagats till Vasa hovrätt.