Fiskbord och skumpa i finländsk miljö

Regnet drog vidare och de hotfullt mörka molnen skingrade sig precis i tid då den stora picknicken mitt i centrum av Helsingfors började.

På eftermiddagen stängdes en av Helsingfors centrums huvudsakliga trafikleder av för att ge plats för över 400 meter av träbord med gröna metallben. Vid 19-tiden anlände middagsgästerna till Norra Esplanaden: mer än 1 000 ivriga picknickare som ville vara med om det unika evenemanget.

– Vi kommer att ha ett fiskbord eftersom vi tyckte att det passar väl in i den finländska miljön vid Salutorget, berättar kompisgänget där Sara Lukkarinen har tagit initiativ till picknicken.
Hur kom du på idén?
– Jag såg evenemanget på Facebook redan i våras, långt innan man kunde anmäla sig.

Plan B

Av eftermiddagens regn syntes bara enstaka regndroppar på bänkarna, men gänget hade en plan B då det såg ut som sämst.
– Vi skulle ha haft picknicken på min arbetsplats några kvarter bort i stället, berättar Hannu Partanen.

Tidigare under eftermiddagen och kvällen var det rätt tunnsått med besökare i Helsingfors centrum. Hade Helsingforsdagen firats en vecka tidigare skulle gatubilden ha präglats av shorts och solglasögon i olika former och storlekar. I går blev det i stället paraplyernas kavalkad när regnet öste ner över huvudstaden. Paraplyer i lila, rosa, gult, orange och prickigt var det enda en förbipasserande kunde se när publiken hade samlats för att lyssna på Mosabacka big band i Esplanadparken. En bit bort sitter Bodil Valtonen vid en kopp kaffe väl skyddad av kafétältet på Salutorget. Hon tycker att evenemangen i Helsingfors har blivit allt fler under åren.

– Musik och teater, räknar hon upp.
Gårdagskvällen kulminerade för Valtonens del just i teaterns tecken när hon tog färjan över till Sveaborg för att se sommarteaterns uppsättning av Robin Hood.

En annan som anser att Helsingfors har utvecklats enormt är Iina Armila. Hon har bott i Lojo i tjugo år och har följt huvudstadens utveckling som turist, men på rätt nära håll.

Vad är det bästa med Helsingfors?
– Havet. I Lojo har vi mycket åkrar och det är vackert där också, men det är något speciellt med havet.

Helsingfors bjuder också på avigsidor.
– Trafiken, bilarna blir fler och fler. För en tid sedan besökte jag Utrecht i Nederländerna och såg hur välplanerad cykeltrafiken var. Något liknande önskar jag för Helsingfors.

När flaskorna med skumpa hade tömts och picknickgästerna gått hem var det dags för arrangörerna att städa undan bord och stolar. I dag är Norra Esplanaden öppen för trafik igen.