Hundratals flickor offer för nätpedofiler

Över tjugo män runt om i landet misstänks för sexuellt utnyttjande av minderåriga. Männen har agerat på egen hand och också sextrakasserat hundratals flickor på nätet. Ett tjugotal av flickorna har lurats att ha sex med männen.

Det började som en utredning av sexuellt utnyttjande av en minderårig 2011, en utredning som småningom växte sig allt större. I går kunde polisen informera att det man trodde var ett enskilt fall de facto är en omfattande härva där mer än tjugo män i åldern 22–48 hållit på med sexuella trakasserier på nätet. Som minst har männen kontaktat tio barn, som mest hundra- eller tusentals barn.


Männen har agerat ovetande om varandra men av en slump till stor del fokuserat på samma flickor i olika nätforum såsom Irc-galleriet, Messenger och Kuvake. De har bland annat fiskat efter nakenbilder på flickorna, som är i åldern 9–15 år.
Av offren har ett tjugotal lurats till sexuellt umgänge och fått cigaretter, pengar eller alkohol som belöning. Den yngsta flickan som haft sex med en av gärningsmännen är bara 13 år gammal.

– Av de tjugo misstänkta har största delen lyckats lura minst ett offer till sexuellt umgänge, säger kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid Helsingforspolisen.

Av de hundratals andra flickorna har alla utsatts för sexuella anspelningar och försök till utnyttjande under den tid gärningsmännen haft kontakt med dem.

– De misstänkta har uppträtt under falsk signatur: som unga pojkar, flickor och kvinnor. Flickorna har inte vetat vem de egentligen kommunicerar med. Gärningsmännen har stegvis vunnit offrens förtroende innan de börjat övergå till sexuella anspelningar. Männen har på olika håll i landet rört sig på samma ungdomsforum och närmat sig tusentals flickor.

De misstänkta kommer bland annat från Uleåborg, Tammerfors, Esbo och Helsingfors. Nästan alla har erkänt åtminstone en del av de brott de misstänks för.

Smicker leder vidare

Det goda är att väldigt många flickor avbrutit kontakten direkt då sex förts på tal. Men så finns det den grupp av offer som männen via smicker och intresse har lyckats lura vidare i konversationen.

– Det här är en beklaglig skuggsida av nätet som man inte kan göra något annat åt än vara uppmärksam på. Många unga som är mitt inne i en fas av växtvärk får inte tillräcklig bekräftelse på vad de är och hur de ser ut, och de kan de vara lätta att manipulera.

Männens taktik är alltid att smickra och vara väldigt intresserade av barnen och de unga, och småningom övergår diskussionen till sex. Överdrivet intresse, diffusa anspelningar och förslag – det är signaler på att något inte stämmer. Flickorna tror de kommunicerar med en jämnårig när de facto är en 50 år gammal gubbe, säger Haapala.

Överkriminalkommissarien hoppas att det skulle finnas tillräcklig tillit i hemmen att prata om och be om råd när det handlar om sex och om misstankar om märkligheter i forumen. Föräldrar får med fördel prata om de här sakerna med sina barn eftersom nätet förblir en del av vår verklighet, på gott och ibland ont. Om inte föräldern är den som har ungdomens förtroende hoppas han att de som känner sig utsatta hittar någon annan vuxen att prata med.

Polisens förundersökning i de här fallen har avslutats och samtliga har gått vidare till sex specialåklagare på olika tingsrätter. Några av de misstänkta har redan dömts. Det längsta straffet är tre års fängelse.

Ändå utesluter Haapala inte att det kan finnas flera gärningsmän som fiskar i nätet, eller att flera flickor utsatts av dem som redan gripits. Han uppmanar därför alla potentiella andra utsatta att kontakta den närmaste polisstationen.