– Jag är ju amatör i köket, säger Patricia Correia, som charmade bröllopsgästerna med sin mat när hon gifte sig med Paul Nyström förra veckan. Foto: Niklas Meltio

De dinerar under Helsingfors himmel i kväll

Klockan 19 kommer Patricia Correia och Paul Nyström att hala upp kryddiga samosas och kycklingpajer ur picknickkorgen. Dem ska de dela med vänner. Vid ett gatubord med 1 100 andra.

Om picknickbordet som löper längs Norra esplanaden i kväll är långt så blev biljettsläppet till kvällens fest en kort historia. På två minuter hade de 700 första platserna bokats över nätet. Resten gick också åt som ... ja, smör.

Patricia Correia och Paul Nyström hör till de lyckliga som tillsammans med över tusen andra kan bänka sig vid middagsbord med vita dukar mitt på en av stans mest trafikerade gator en hel kväll.

Paul tjuvstartade redan i fjol. Då testades picknickidén när en del entusiaster övertog parkeringsplatser och dukade upp på asfalten.

– Nu ska vi äta tillsammans med vänner. Vi blir kanske tolv stycken, säger han som plockat fram picknicksetet i plast, en gåva han fick av en vän för tjugo år sedan.

Patricia och Paul firar egentligen kärleken i kväll. Det har gått ett år sedan de träffades och en vecka sedan de gifte sig. Till bröllopet hade Patricia, som nu flyttar sitt liv från Lissabon till Helsingfors, tillrett rätter som fick gästerna att sucka av lycka och starta en diskussion om en matblogg.

– Men jag är inte så bra på finska än, säger hon och medger att hon inte alls är främmande för tanken på att starta ett cateringföretag som kunde introducera portugisisk mat med allt vad det betyder av indiskinspirerad kryddning.

– Enkel mat, säger hon.

– Enkel mat som tar timmar att tillreda, svarar Paul.

– Enkel att äta, älskling, replikerar Patricia.

Hon skulle gärna introducera torskrätter, bacalhau, fisken som alla portugiser äter jämt och som hon saknar här.

Att samlas runt maten är en självklarhet för Patricia.

– I Portugal levs livet över köksbordet. Från frukost till sen kväll möts man över maten och avhandlar allt viktigt, säger hon.

I kväll har hon lovat bjuda på förrätt. Resten av sällskapet tar hand om det andra. Bord med dukar bjuder staden på.

Bakom picknickinitiativet står Yhteismaa, ett gäng på fyra personer som arbetar för att samla folk kring roliga och nyttiga gemensamma projekt. Det är också de här fyra som startat städdagen där folk uppmanas att städa ur sina garderober och låta prylar byta ägare via gårdsloppisar.

Axplock ur Helsingforsdagens program