Foto: Ksfmedia-arkiv/Catrin Svensfors. Hindra skadedjuren från att komma in i sommarstugan genom att täppa till hål, sätta upp insektnät och kontrollera avlopp och galler.

Så blir du av med objudna gäster på torpet

Kajbon i skorsten, muspluttar i skafferiet, myrinvation i farstun – återkomsten till sommarstugan efter vintern kan vara allt annat än rofylld.

Men det finns några enkla knep man kan ta till för att slippa våra närmsta grannar i naturen.

Med solsken och stigande värme knackar också skadedjuren på stugdörren. Ett torp kan ta stor skada ganska snart om man inte ser efter det. Möss som har letat sig in under hösten kan gnaga sönder elkab-lar vilket kan leda till kortslutning och bränder. Musspillningen och den distinkta lukten av musurin är inte heller trevlig att behöva städa bort. Men små gnagare är inte de enda problemen man kan råka ut för.

Jan Jungerstam är biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

– Våren är ovanligt sen i år och svartmyrorna har vaknat upp hungriga och i stort antal. Det gäller att inte lämna framme söta livsmedel.

Om myrorna ändå hittat in till skafferiet ska man försöka tvätta bort det spår som de lämnar för att guida sina kompisar. I värsta fall kan man använda myrdosor. Svartmyror och stackmyror gör oftast ingen större skada och är mest irriterande, men deras större släkting hästmyran kan göra kostsamma skador på konstruktionsvirket i husen. Hästmyran är skyggare och kan höras gnaga ut sina gångar nattetid.

– Har man fått in hästmyra är det bra att ringa en saneringsfirma, men man ska komma ihåg att myrorna gör mycket nytta ute i naturen där de håller undan skadeinsekter och utför viss pollinering, säger Jungerstam.

Detsamma gäller de getingar och de bon som man ibland hittar på vinden. I början av våren och sommaren går det att ta bort boet själv, men mot slutet av säsongen kan det röra sig om tusentals individer och då bör man anlita ett företag om man inte vill bli stungen.

– Stör inte getingarna, precis som med myrorna gör de mycket gott i din trädgård.

För nästan alla skadedjur gäller det att göra det svårt för dem att ta sig in i husen, antingen genom att täppa till eventuella hål, sätta upp insektsnät, eller kontrollera avlopp och galler. En ung mus kan ta sig genom ett hål bara sex millimeter brett och en hona kan få upp till tio kullar om året. Skorstenen bör också ha någon form av galler så inte kajorna bygger bon.

En av de värsta skadegörarna på ditt torp är rötsvamparna som frodas i fuktiga miljöer.

– Hussvamp gillar fukt, organiska material och kalk. Se därför till att inte ha för mycket växter längs med grunden. Träd som står för nära husen är också annars en väg för kryp att ta sig in.

Värst är äkta hussvamp som snabbt får virket att ruttna och kan växa med runt fem millimeter om dygnet. Den kan transportera fukt flera meter genom sitt mycel eller ta det från cellulosan i virket. De kanelbruna sporerna sprids lätt och finns ofta latent i våra hus. Men det är inte helt kört om man fått ett angrepp, utan går att sanera.

– Ett skadedjur som ökat explosionsartat i hela Europa de senaste åren är vägglössen som folk tar med sig hem från semestrarna. Där gäller det att vara uppmärksam när man packar väskorna på väg hem, så man inte plockar med sig en massa objudna fripassagerare.