Den mördade Vilja Erikas pappa och hans sambo dömdes till fängelse på livstid i våras. Foto: LEHTIKUVA-arkiv/Jussi Nukari

Utredning av mördad åttaåring skjuts på till hösten

Polisutredningen kring de sociala myndigheternas roll i det omskakande fallet drar ut på tiden.

Sedan Vilja Erika var sex månader gammal och fram till sin dödsdag, mors dag den 13 maj i fjol, hade socialmyndigheterna varit inblandade i hennes liv.

Under den tid som föregick hennes död gjordes elva anmälningar till barnskyddsmyndigheterna av lärare, rektorn och grannar. Ändå reagerade ingen, och det är just myndigheternas bristande agerande som varit föremål för polisundersökningen. Då utredningen inleddes strax efter Vilja Erikas död var det meningen att den skulle vara klar i maj. I går kom beskedet att tidpunkten skjuts fram till hösten. I ett pressmeddelande anger kriminalöverkommissarie Antti Leppilahti vid Helsingforspolisen att förseningen beror på att polisen gjort tilläggsutredningar och ska skriva ut sitt slutprotokoll.

I dag presenteras ändå den rapport som en tvärvetenskaplig utredningskommission skrivit efter flickans död. Arbetet, som letts av Finlands Röda Kors generalsekreterare Kristiina Kumpula, överlämnas till justitieminister Anna-Maja Henriksson på förmiddagen. Kommissionen har haft tillgång till samma material som polisen, och rapporten innehåller, förutom en beskrivning av det som hände, rekommendationer till myndigheterna om hur motsvarande fall ska kunna förebyggas i framtiden.

Den värsta perioden i flickans liv började 2010 då hon efter en supfest hemma hos mamman i brådskande takt flyttades till pappan och hans sambo i Botby.

Under rättegången kom det fram att flickan varit utsatt för närmast rituell misshandel hemma hos pappan. Flickans dödskamp pågick i fyra–sex timmar, efter att hon tejpats in i lakan och lindats i en presenning. Här kvävdes hon till döds, med en prinsesstiara som tryckts in i hjässan på sitt huvud.

Både sambon och pappan dömdes tidigare i våras till livstids fängelse för mord. Brottsrubriceringen för de sociala myndigheter som är inblandade i polisutredningen är brott mot tjänsteplikt.