Foto: Colourbox

Frivilliga kämpar mot näthat i Sverige

Kränkningar på nätet når sällan rättssalen och de skyldiga går fria.

Därför har juridikprofessorn Mårten Schulz startat Juridikinstitutet, dit drabbade kan vända sig.

Debatten kring näthat och kränkningar på internet är högaktuell också i Sverige. Bland annat visade SVT:s Uppdrag granskning ett uppmärksammat inslag i februari, där kända kvinnor öppet berättade om grova hot som riktats mot den.

Och just nu pågår en rättegång i Göteborg mot två flickor som ska ha lagt ut komprometterande material om andra ungdomar på Instagram, ett tilltag som ledde till upplopp vid en skola i vintras.

Men problemet är detsamma som i Finland.

Alltför ofta anmäls aldrig näthat och alltför ofta kommer de skyldiga undan.

Det vill Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, råda bot på. Därför har han tagit initiativ till Juridikinstitutet, en ideell organisation som hjälper människor som hotats på nätet.

Institutet har nyligen öppnat en sajt, där drabbade får anmäla sina fall och får hjälp av juridikstudenter under överinseende av erfarna advokater.

– Bakgrunden är att rättsväsendet i praktiken har lämnat ganska många kränkningar på internet utan åtgärder. Rättsväsendet har i praktiken kapitulerat, säger Mårten Schultz.

Sedan starten för en dryg vecka sedan har över hundra människor tagit kontakt via Juridikinstitutets sajt. Det handlar om alla typer av männi­skor, både män och kvinnor.

– Det är förvånansvärt stor spridning. Vi trodde inledningsvis att det skulle vara en övervikt av tonåringar, men det har det inte varit, säger Schultz.

Han nämner fyra faktorer som bidrar till att det är svårt att komma åt näthatet: reglerna är föråldrade och inte gjorda för nätet, en stor del av hoten går under rubriken förtal, vilket inte lyder under allmänt åtal och innebär att den drabbade själv måste vara aktiv. Dessutom saknar myndigheterna rätt kompetens och tillräckliga resurser.

Justitieminister Beatrice Ask har lovat hårdare tag mot näthatet, men ännu har inget hänt.

Schultz har ett konkret förslag:

– Skapa en myndighet motsvarande ekobrottsmyndigheten, någon som har ett övergripande ansvar för brott av det här slaget.