Mellan fem och tio personer misstänks för missbruk av tjänsteställning i samband med härvan kring Bensows barnhem.  Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjálmsson

Flera ansvariga misstänkta för brott

Mellan fem och tio ansvarspersoner har förhörts i polisutredningen kring Bensow-skandalen.

Mer klarhet i fallet fås till hösten då utredningen blir klar.

Enligt kriminalöverkommissarie Tarmo Lamminaho, som utreder missbruket inom Stiftelsen Bensows barnhem, är mellan fem och tio personer misstänkta för missbruk av tjänsteställning. Misstankarna riktas mot hela styrelsen, verksamhetsledaren och andra ansvarspersoner.

Utredningen väntas bli klar först mot hösten. En stor del av oegentligheterna utreds redan av skattemyndigheten och Lamminaho är inte säker på hur mycket det blir kvar i polisens säck när bitarna samlats ihop och separerats.

Föråldrade brott

Listan på gamla brott som medierna grävt fram är lång. Bland de mer flagranta finns Hbl:s avslöjande av hur styrelsen för Bensows barnhem lade ner barnhemsverksamheten trots att stiftelses enda uppgift från början var att upprätthålla hem för värnlösa barn. Hbl har också berättat hur stiftelsens nuvarande ordförande Valter Gadolin bor i ena halvan av magnifika Villa Bensow i Grankulla. Det har också kommit fram att mångåriga styrelsemedlemmen Rolf Wahlsberg fått hyra ett sommarställe i Barösund av stiftelsen för en mark per år. Yles MOT-program grävde också i våras fram uppgifter om hur Bensow Ab:s vd och styrelseordförande Robert Jansson år 1964 trixade med en fastighetsaffär som med påföljande turer flera år därpå kom att förvandlas till en blåsning som omvandlat till dagens penningvärde kostat stiftelsen 25 miljoner euro.

– I offentligheten har det kommit fram exempel på vad som pågått inom stiftelsen men många av de brotten är föråldrade eftersom preskriberingstiden för den här typen av brottslighet är tio år. Polisens utredning fokuserar därför på de senaste tio åren och vår uppgift är att bedöma verksamhet utifrån de lagar som finns och en del av det här hör till skattemyndigheterna. Stiftelsens uppgift att ta hand om barn är klart stadgad. Krasst sett kan man säga att den fortfarande gör det eftersom Bensow upprätthåller ett daghem.

Det är främst en fastighetskunnig trojka inom styrelsen som pekats ut för oegentligheterna. Här ingår förutom Wahlsberg styrelseordföranden Gadolin och vicehäradshövding Ralf Blomqvist, som alla också sitter på tunga poster i ett flertal andra stiftelser.

Från styrelsen uppger Iselin Krogerus-Therman, medlem sedan början av 2000-talet, att varken hon eller de andra upplevt några oegentligheter på mötena men så har också stiftelsens fastigheter skötts av trojkan, utanför det egentliga styrelsearbetet.

– Det har ju varit ganska jobbiga tider de senaste månaderna och skuggor har fallit över människor som är fullständigt oskyldiga till allt detta, såsom daghemmets personal som tvingats förklara Bensow-affären trots att de inte har någon andel i det som hänt. Misstankarna har skadat Bensows rykte och vi har arbetat hårt med att planera framtiden.

Viktigt styrelsemöte

Nästa vecka, den 19 juni, håller styrelsen sitt årsmöte där det ska tas viktiga beslut. Vad de handlar om vill hon inte tala om ännu.

– Jag pratar gärna mer efter mötet. Det hålls utan bokföring och protokoll eftersom vi inte fått tillbaka våra dokument. Det betyder också att vi inte kan ha någon revision till årsmötet och det är lite tråkigt eftersom det hade varit skönt att starta från rent bord till hösten.

Allt inte sanningsenligt

Hennes uppfattning är också att allting som rapporterats kring härvan inte är sanningsenligt.

Det gäller både hur ekonomin skötts och i vilken mån de utpekade herrarna varit, eller inte, varit intresserade av barnens väl.

– Ska man tro på MOT så brydde sig den här Jansson, som var aktiv i 80-talets affärer, inte om barnen över huvud taget. Det kan jag inte säga någonting om. Jag har bara läst om honom. När det gäller den nuvarande ordföranden (Gadolin) och styrelseledamöterna så är det en missuppfattning att man inte bryr sig om värnlösa barn. Det gör man. Jag tror det bara handlar om en gammal kultur som hängt med där alla inte förstått att det inte går att sköta verksamhet på 2010-talet som man gjorde på 80-talet.