Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Arhinmäki riktar pilarna mot Sannfinländarna

- Vänsterförbundet har inte råd att köpa Helsingin Sanomats förstasida för miljoner i partistöd, säger Vf:s ordförande Paavo Arhinmäki och riktar en skottsalva särskilt mot ett parti, Sannfinländarna.

Att Paavo Arhinmäki är ohotad som partiordförande står klart inte bara av föredragningslistan, ren från motkandidater, men också av de stående ovationerna.

Arhinmäki hade en vansklig mängd ämnen att sålla ur då han öppnade partidagarna - på grund av partiets långa perioder är det tre år sedan senaste stämma.

Det blev inte oklart vem i politiken han ville gå åt.

– Arbetarna har många vänner i festtal men färre då man skrider till handling. Sannfinländarna uppträder som arbetarparti i offentligheten, men deras politik vänds ofta mot arbetstagare, säger Arhinmäki.

– Deras version av ungdomarns samhällsgaranti är tvångsarbete. Tre fjärdedelar av de Sannfinländska riksdagsledamöterna underskriver en motion om att unga skulle kunna arbeta för företag utan någon lön alls. En del av dem har också talat för att begränsa strejkrätten, försämra uppsägningsskyddet och varit emot en förbättring av semesterlagen.

– Sicket arbetarparti, mässar Arhinmäki.

Nej till Finansministeriets momsmodell

Han ger också en känga i diskussionen om ett förenhetligande av momsen, och säger att Vf "aldrig kommer att acceptera" en modell där momsen för mat och läkemedel ytterligare skulle höjas.

Arhinmäki nämnde också pressen på partiet att få tillbaka sitt mandat i Europaparlamentet. Vänsterns röst i Europafrågor konkretiserade genom att lyfta upp hur de vanliga medborgarna i krisländerna drabbats och varna för kraftiga nedskärningar.

Senare på lördagseftermiddagen kommer Arhinmäki att flankeras av nya vice ordförande och en ny partisekreterare.