För två år sedan fälldes Olavi Louko i tingsrätten, nu i hovrätten. Också dåvarande stadsdirektören Marketta Kokkonen stod åtalad men frikändes. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Metrochef fick skärpt dom i hovrätten

Också hovrätten i Helsingfors anser att tekniske direktören i Esbo Olavi Louko gjort sig skyldig till mutförseelse. – Domstolen förstår inte mina arbetsuppgifter, säger Louko.

Olavi Louko är spindeln i nätet när Esbo stad och olika byggfirmor förhandlar om omfattande projekt. Louko är styrelseordförande i Västmetrobolaget och enbart i den positionen en central figur när de gäller belopp motsvarande flera hundratals miljoner euro.

När han fälldes för mutförseelse i tingsrätten för två år sedan kunde han inte begripa varför han utsattes för smutskastning. Till Yle sade han att han behandlats orättvist.

– Hela domen bygger på antagandet att jag erhållit förmåner. Bevis saknas, sade Olavi Louko.

Stadsfullmäktige i Esbo diskuterade hans ställning sommaren 2011. Med god marginal, rösterna föll 51–10 då 6 förtroendevalda röstade blankt, bestämde Esbopolitikerna att tjänstemannen Louko kan fortsätta i sitt jobb trots tingsrättens beslut.

Louko är besviken

När Hbl når Olavi Louko suckar han besviket i telefon.

– Jag trodde att hovrätten skulle förstå vad det är jag arbetar med. Är det meningen att jag ska sitta på kontoret och vänta att någon ber mig ut? Eller ska jag hellre själv försöka marknadsföra Esbo och knyta kontakter?

Olavi Louko påpekar att domstolen inte hittat någon som försökt muta honom. Och dessutom, säger han, har han hela tiden arbetat med Esboledningens godkännande.

– Det hela är mycket märkligt. Jag ska studera domslutet noga med min jurist. Det känns som att vi behöver ett prejudikat från Högsta domstolen. Det är tydligt att man nu söker gränser för vad som är tillåtet, den lägsta gränsen.

Olavi Louko säger att han deltagit i olika tillställningar för att locka investeringar till Esbo.

– Middagarna har varit så anspråkslösa att nästa nivå är korvkiosken.

Till slut säger han:

– Uppenbarligen har jag missförstått mitt arbete, enligt hovrätten.

Byman är nöjd

Det var Kurt Byman (Sannf/ob) som startade undersökningen kring Olavi Loukos resor. I dag är Byman både nöjd och besviken, nöjd för att också hovrätten gett honom rätt och besviken för att härvan över huvud taget är verklig.

– Jag var helt ensam i början och många gjorde sitt bästa för att ifrågasätta mina motiv. Det är första gången en så här hög direktör i Esbo fälls för mutor, säger Byman.

På måndag möts Esbofullmäktige igen. Lämpligt nog finns västmetron på föredragningslistan då politikerna förväntas säga något om Mattbyprojektet och en eventuell förlängning av västmetron. Kurt Byman passar på med en ny namninsamling.

– Bara jag får 19 namn på listan kan vi sammankalla ett extra fullmäktigemöte om Loukos ställning.

ÄNDRAT 11.6.2013: Det heter mutförseelse, inte mutbrott.