Professor Jan Sundberg. Foto: Hans Paul

Sundberg upprörd över missbruk av namn

Professor Jan Sundberg är upprörd över att hatmeddelanden till finlandssvenska kändisar och institutioner har skickats i hans namn.

Bland andra journalisten Bettina Sågbom och Folktinget har fått hatmeddelanden. Svenska Yle skrev tidigare under fredagen att de skickats från professor Jan Sundbergs dator vid Helsingfors universitet, men det visade sig vara felaktiga uppgifter, uppger polisen till Hbl.

Polisen hänvisar till att det enbart var fråga om att professorns namn använts i e-postmeddelandena som skickats från den krypterade webbläsaren Tor. Utredningen pågår ännu men polisen har inte nya uppgifter att gå ut med.

Till Hbl säger Sundberg att det känns obehagligt att hans namn används i ett sådant här sammanhang

– Fega jävlar är de, som inte kan stå för vad de gör med eget namn.

Du verkar upprörd?

– Det här hände ju förra veckan så jag har hunnit lugna mig, men lite upprörd är jag nog ännu.

När Sundberg förra veckan fick veta att "en känd statsvetares" namn har använts för att skicka hotelserna skrev han ett mejl till Bettina Sågbom.

– En liten minoritet är aktiva svenskhatare som delar ut mordhot, en större minoritet är passiva svenskhatare. Det värsta är att den stora majoriteten finnar är likgiltiga inklusive partiledare och landets regering. Mönstret går igen från ett flertal länder under 1900-talet och du vet vad det ledde till.

Undrar nu om det är min adress och mitt namn som blivit kapad i det som nämns som känd svensk statsvetare på webben? Om så vore fallet är jag inte helt likgiltig till detta, skrev han.

Sågboms svar var att han gissat rätt.

Sundberg hoppas nu att det hela inte vänds till att finlandssvenskarna själva fabricerat mordhoten för att väcka sympatier.
– Den risken finns ju.

Artikeln har uppdaterats.