Antonis Samaras. LEHTIKUVA / AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI

IMF sänkte kriterierna för Grekland

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) träffar Greklands premiärminister Antonis Samaras i Helsingfors i dag.

Katainen och Samaras ska bland annat diskutera hur finanskrisen i Europa ska tacklas. På agendan finns också förstärkandet av den ekonomiska och monetära unionen, bankunionen, tillväxtfrågor och sysselsättning.

De ekonomiska frågorna som Katainen och Samaras ska diskutera kommer också att tas upp på EU-toppmötet i Bryssel i slutet av juni.

IMF medgav för optimistiska prognoser

Internationella valutafonden (IMF) medgav på onsdagen att den tvingades sänka de normala kriterierna för kreditvärdighet för lån till Grekland och att dess prognoser för den grekiska ekonomin varit överdrivet optimistiska.

IMF ingick i den trio av internationella rådgivare som 2010 trädde in för att hindra landet att gå bankrutt och tvingas lämna eurozonen. IMF utlovade då cirka 30 miljarder euro av ett stödpaket på totalt 110 miljarder euro.

En del ledamöter i IMF:s styrelse kritiserade valutafonden för att den beviljade Grekland så mycket pengar i förhållande till storleken på landets ekonomi. IMF anklagades för att vara styrt av sina europeiska medlemmar.

En utvärdering som offentliggjordes på onsdagen konstaterade att IMF:s stöd var nödvändigt för att hindra Greklands problem från att spilla över på resten av eurozonen och på världsekonomin.