Misshandelsåtal. Två för detta lärarkolleger och 14 elever vid Bonäs skola i Jakobstad står som målsägande i rättegången. Foto: Hbl/Lina Enlund

"Rektorn var oberäknelig och våldsam"

En lärare som bygger upp ett långsiktigt förtroende hos sina elever behöver inte tillgripa fysiskt våld. Det var en av huvudpoängerna i expertvittnet Renata Svedlins svar när hon hördes rättegången mot lågstadierektorn i Jakobstad

I går avslutades rättegången mot den misshandelsåtalade rektorn i Jakobstad. Åklagarna hade kallat in Renata Svedlin, forskningsledare i tillämpad pedagogik vid Åbo Akademi, som expertvittne. Hon betonade att ett långsiktigt förtroende är en förutsättning för att skapa en bra miljö för inlärning.

Det förtroendet skadas om läraren till exempel luggar eller kniper elevens näsa.

– Vi vuxna kniper inte heller varandra i näsorna för att få uppmärksamhet. Relationen mellan lärare och elev är assymetrisk, eftersom läraren är fysiskt större och har en överlägsen ställning. Därför måste eleven kunna lita på att läraren hanterar situationer på ett respektfullt sätt. Ömsesidig respekt är ett av de mest värdefulla elementen i en skola, framhöll Renata Svedlin.

Villkorligt fängelsestraff

Under rättegången, som inleddes för drygt tre veckor sedan, har tingsrätten hört två före detta lärarkollegor och de 14 elever som står som målsägande. I gårdagens slutplädering hänvisade åklagarsidan till vittnesskildringarna om återkommande fysiskt våld och rektorns oberäknelighet.

– Bevisvärdet i åtalet är högt och de detaljerade beskrivningarna av händelserna är bestyrkta. Den åtalade har vid upprepade tillfällen brutit mot lagen. Andra lärare som haft samma elever har klarat av situationerna utan att använda våld, sade Kosti Kurvinen som tillsammans med Marina Ek-Bäck är åklagare i fallet.

Åklagarna yrkar på minst ett år villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för rektorn. Han åtalas för misshandel och brott mot tjänsteplikt. Dessutom kräver de att han avsätts från sin tjänst. Sedan april 2010 har den åtalade varit omplacerad inom staden Jakobstad.

– Målsägarna har haft som sin plikt att gå till skolan. De har inte kunnat välja lärare. Rektorn har använt våld som undervisningsmetod och skapat en stämning av skräck i klassrummet. Han har därmed också varit en dålig förebild som visat att man löser konflikter med våld.

Sveda och värk

Tretton av de målsägande representeras av rättshjälpsbyrån i Jakobstad. De flesta av dessa vill se rektorn fälld och kräver ersättning för sveda och värk. En del vill ha rektorn fälld, men kräver ingen ersättning, medan någon tycker att hela rättsprocessen är genant och onödig och vill helst lägga händelserna bakom sig.

Försvaret anser att åtalet om brott mot tjänsteplikt bör förkastas eftersom arbetsgivaren inte haft någon formell ordningsstadga för den typen av händelser vid tiden när de inträffade.

– Om tingsrätten anser att han överträtt sina tjänsteplikter kan lindrig misshandel komma på fråga, men det är i så fall redan preskriberat. För att göra sig skyldig till misshandel måste man ha ett uppsåt och det saknas i det här fallet, sade försvarsadvokat Christer Eriksson.

Han framhöll att rektorn gjort sitt yttersta för att skapa en trygg skolmiljö för alla.

– Fysiska åtgärder har inte varit förstahandsalternativet. Han har gång på gång diskuterat med elever och föräldrar, men när överenskommelser brutits har han inte sett några andra möjligheter att lugna ner situationer. Målsägande har även medgett att de själva varit upphov till att händelserna uppstått.

Det blir en lång sommar innan domen faller den 29 augusti.