Senja Larsen. Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

"Blodet stänker då du sparkas till Sverige"

De senaste dagarna har det talats mycket om de hotmejl som finlandssvenska journalister och politiker utsatts för. FNB frågade några kända finlandssvenskar om fenomenet.

Senja Larsen, det vill säga "Fröken Senja", med finska som modersmål som lär ut svenska i sociala medier:

– När vi grundade vår webbsajt utgick alla från att vi kommer att stöta på problem. Men nej – ingen har stört oss. Vi har bara fått solig, glad och underbar respons.

– Jag tycker inte att näthoten ökat. Tvärtom har de minskat. Finländarna har blivit så toleranta att vi inte kan godkänna om någon beter sig illa. Vi reagerar genast. Och så ska man göra, för inget ändrar attityderna bättre än en nationell debatt.

Peter Nyman, journalist:

– Jag har inte fått hot. Inga sådana som det nu rubricerats om. Naturligtvis kan någon enskild tittare irriteras av att svenskspråkiga jobbar på en finskspråkig tv-kanal, men inget värre än det.

– Jag stöder ett fast grepp om webbdiskussionerna. Någon form av moderering skulle vara på sin plats. Polisen och beslutsfattarna borde vara tydligare med att visa var gränsen går.

Maarit Feldt-Ranta, riksdagsledamot för SDP:

– Jag har inte fått så här grova hot som har med språket att göra. Däremot har jag under årens lopp råkat ut för mycket som hamnar nånstans mellan att bli ringaktad och föraktad.

– En ung kvinna som nyss börjat med politiken kontaktade mig och berättade att hon personligen hotats mycket kraftfullt. Det här är skrämmande med tanke på samhället och verkligt ångestframkallande för dem som råkar ut för det.

– Å andra sidan är det bra att det nu kommer upp till ytan. Det är enda sättet att debattera saken. När det kommer upp till allmän kännedom så ökar trygghetskänslan då man ingriper i hoten.

Mikaela Nylander, riksdagsledamot för SFP:

– Jag har drabbats av liknande hot varje gång då jag till exempel i tv talat om tvåspråkiga skolor eller annat som har med det svenska språket att göra. Jag har alltså fått mordhot.

– Jag hoppas på en attitydändring. Det här är inte godtagbart, och framförallt är det fegt. Att försöka få den andra att tiga genom att hota då du är av annan åsikt.

Ulla-Maj Wideroos, riksdagsledamot för SFP:

– Jag har fått hatmejl då och då. Blodet stänker då du sparkas till Sverige. Hurrihuora. Sådant.

– Jag har konstaterat att de här hotarna åtminstone inte är modiga människor. De klarar inte av att diskutera med mig ansikte mot ansikte.

– Det räcker knappast med att politiker eller journalister eller statsministern ingriper. Det här problemet ligger nog djupare. Vad är solidaritet, vad är respekt, hur behandlar man andra människor? Har folk redan glömt sådana saker?

Artikeln har uppdaterats.