Först ut. Efter gårdagens prov i svenska inledde de blivande tandhygienisterna Elina Loisa, Tiina Jaatinen och Emmi Hellman sitt sommarlov med en picknick i Kiasmaparken. Tiina Jaatinen tycker att det är bra att polisen ingriper när minderåriga dricker alkohol. Foto: Karl Vilhjálmsson

Polisreform ger lugnare skolavslutning

Patruller som ingriper genast det finns misstankar om att unga dricker alkohol har gett resultat. Röda Korsets koordinator hoppas att det kommer en dag när organisationerna inte längre behövs på stan när skolorna slutar.

Morgondagens skolavslutning ackompanjeras av blixt och dunder, om meteorologerna tolkar de varma luftströmmarna rätt. Vädret är ostadigt hela dagen och mot kvällen blir risken för åskbyar betydligt större.

– Vi vet att det kommer att regna, men inte var. Det kan åska i Malm medan solen skiner i centrum, säger Joanna Rinne som är jourhavande meteorolog på Foreca.

Hon uppmanar dem som ställer till med studentfest i huvudstadsregionen att reservera tak över huvudet för gästerna. De som senare på kvällen drar ut till stränder och parker kan med fördel packa ett paraply i väskan, och vara beredda att hålla fast picknickglasen.

– Vindbyarna kan störa både båtförare och dem som festar på stranden, säger Rinne.

Folkmassor betyder problem

Hur firandet i staden kommer att se ut hänger i hög grad på vädret.

– Regnet sägs vara den bästa polisen. Fint väder ger stora folksamlingar, säger kommissarie Jarmo Heinonen på Helsingforspolisens förebyggande verksamhet.

Enligt honom är det folkmassor som utgör den största faran för unga som är ovana vid alkohol.

– Man håller inte koll på sina kompisar. Plötsligt kan man befinna sig bland främlingar. Som tur är händer det sällan att någon slocknar i en buske och kvävs av sina egna spyor.

Men det är tillräckligt obehagligt att bli antastad av någon man inte känner, drabbas av alkoholförgiftning eller hamna i slagsmål. Därför kommer ett sextiotal vuxna från staden och olika organisationer att röra sig mellan Narinken och Sandstrand, eller där det finns behov.

"Polisstrategi biter"

Tillnyktringsstationen finns precis som tidigare år i Edesvikens lekpark i Tölö. Riitta Bäckman, beredskapskoordinator på Röda Korset, har sett en tydlig utveckling under de senaste åren.

– När vi började med det här för trettio år sedan tog vi emot 120 unga. På valborgsmässoaftonen i år var de 14. Det har skett en verkligt stor förändring, säger hon.

Det handlar inte om att ungdomen har blivit förståndigare, utan om effektivt polisarbete.

– I fjol och på valborg gjorde polisen en storslagen insats, säger hon.

Kommissarie Jarmo Heinonen bekräftar att man fått chansen att arbeta på ett nytt sätt efter att polisinrättningen i Helsingfors i fjol slopade indelningen i distrikt. Tidigare hade det södra distriktet fullt upp eftersom Brunnsparken, Sinebrychoffparken och Sandstrand lockar unga från hela regionen.

– Utöver den vanliga larmberedskapen och patrullerna har vi nu poliser som uttryckligen övervakar användningen av alkohol. De ser till att minderåriga inte dricker alkohol och att äldre gör det behärskat, säger Heinonen.

Ringer föräldrarna

I praktiken betyder det att grupper med uniformsklädda poliser går omkring och frågar efter identitetsbevis. Om man inte har fyllt arton häller de ut cidern och ringer föräldrarna.

Hur berusad måste en tonåring vara för att polisen ska ringa föräldrarna, Jarmo Heinonen?

– Huruvida de unga är berusade eller inte spelar ingen roll. Vi ringer alltid föräldrarna.

Blir det inte väldigt många samtal?

– Ja, men jämfört med allt annat vi gör är det ingen stor sak.

Riitta Bäckman tycker att det är bra att det i samma veva alltid görs en barnskyddsanmälan.

– Man måste kolla upp att allt står rätt till där hemma. Jag är orolig för att de ekonomiska problemen snart kommer att synas bland de unga.

Men i övrigt är hon hoppfull. Organisationerna ordnar inte längre några specialinsatser i samband med nyår och konstens natt.

– Det behövs inte. Beträffande skolavslutningen ser vi hur det artar sig. I fjol fick vi gå hem i förtid. Jag hoppas att det blir så lugnt i år att vi inte behövs i framtiden.

Hon upplever att det saknas aktiviteter för de unga i samband med skolavslutningen.

– Det behövs fler gratisevenemang där det är tryggt att samlas. I år har jag inte hört om ett enda sådant, säger Bäckman.