Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko blickar österut. Foto: EPA/Viktor Dratjev

Kina bygger egen stad i Vitryssland

Mammutprojektet ska bli den kinesiska industrins språngbräda till EU och Ryssland.

Kina kommer att bygga en enorm, toppmodern industripark för fem miljarder dollar i utkanterna av Vitrysslands huvudstad Minsk, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det innebär klirr i kassan för president Alexandr Lukasjenkos allt mer isolerade vitryska regim, som har avdelat ett vidsträckt område intill Minsks flygplats för det kinesiska miljardprojektet. 

Den nya staden, som tills vidare inte har något namn, ska samtidigt bli hemort för minst 150 000 människor.

Kinesiska företagsledare har länge strävat efter att etablera en bas för fabriksutveckling och export nära eller inom EU-området. Nu verkar man ha funnit ett brohuvud i det ekonomiskt pressade Vitryssland, som behövt uppemot 6,5 miljarder dollar i understöd av IMF och Ryssland de senaste fyra åren.

Avtalet om industriparken hänger ihop med en tidigare överenskommelse som går ut på att Kina beviljar Vitryssland fördelaktiga lån, mot villkoret att hälften av pengarna investeras i kinesiska produkter, teknologi eller arbetskraft.

Alexej Pikulik, chef för Vitryska institutet för strategiska studier i Litauen, säger till Bloomberg att den vitryska regimen i sitt akuta behov av kontanter agerar naivt.

– Medan Vitryssland lånar mer och mer tjänar Kina pengar, säger Pikulik.
 

Söker stöd hos Kina

USA och EU har intensifierat sina sanktioner mot Lukasjenko efter att han godtyckligt lät spärra in politiska motståndare i samband med presidentvalet 2010. Vitryssland, som kallats Europas sista diktatur, har haft ont om allierade sedan Libyens ledare Muammar Gaddafi dödades 2011 och Venezuelas president Hugo Chávez avled tidigare i år.

Lukasjenkos regim, som blivit allt mer beroende av Ryssland, ser sig därför om efter nya bundsförvanter.

För de kinesiska industriledarna innebär den nya staden i Vitryssland bland annat tillgång till billig vitrysk arbetskraft, närhet till EU-länder som Polen och Litauen och skattefritt tillträde till ryska och kazakstanska marknader.

Flera större företag bland annat inom läkemedelsbranschen har redan visat intresse för att etablera sig i industriparken.